In English

Walt Disney Treasures:
Silly Symphonies

Walt Disney Treasures: Silly Symphonies (2001)
DVD-omslag (2003)
DVD-omslag från 2003. Den här samlingen har inte getts ut på VHS. © Disney

Under åren 1929 t.o.m. 1939 producerade Walt Disney sjuttiofem korta musikaliska sagor under samlingsnamnet Silly Symphonies. I den här volymen får vi stifta bekantskap med knappt hälften av dem. Programmet presenteras av den kände filmkritikern och experten på disneyfilmer Leonard Maltin.

Avsnitt på disc 1

Gåsamors sånger (Mother Goose Melodies, 1931)

Den kungliga paraden med King Cole och hans hov tågar in. Kungen sätter sig på tronen och skickar efter sin pipa, sin bok och sina musikanter. Boken visar sig vara Gåsamors sagor i jätteformat, och mellan sidorna kliver Gåsamor själv ut. Hon får hjälp av sin gås att öppna boken, och sen får vi se flera barnkammarrim utspela sig i form av tecknade filmsketcher. Svartvit.

Regi: Burt Gillett
Animatörer: David Hand m.fl.

Barnen i skogen (Babes in the Woods, 1932)

Två barn (Hans och Greta?) har gått vilse i skogen. De kommer till en glänta där skogstomtarna spelar och dansar. Muntrationerna avbryts dock tvärt när en häxa dyker upp. Häxan lockar till sig barnen som både blir bjudna på en flygtur på kvasten och smakprov på hennes pepparkakshus. Men så tar häxan barnen till fånga och förvandlar pojken till en spindel. Vad häxan inte vet är att skogstomtarna har följt efter för att sätta igång en räddningsaktion...

Regi: Burt Gillett
Musik: Bert Lewis

Tre små grisar (Three Little Pigs, 1933)

Tre små grisar är troligen Disneys genom tiderna mest kända kortfilm. De två yngre grisbröderna vill bara sjunga och dansa medan den äldre grisen arbetar hårt för att få sitt tegelhus färdigt. Stora Stygga Vargen blåser lätt omkull de två smågrisarnas hus av halm respektive kvistar, men Bror Duktigs hus av tegel rår han inte på. Till slut kan alla tre grisarna samlas kring pianot och sjunga ”Ingen rädder för vargen här”.

Ursprungsberättelsen är en gammal engelsk folksaga av okänd författare.

Regi: Burt Gillett
Animatörer: Fred Moore, Norman Ferguson, Art Babbitt, Dick Lundy, Norman King
Musik: Frank Churchill, Pinto Colvig, Ted Sears
Arrangemang: Carl W. Stalling

Drömmarnas land (Lullaby Land, 1933)

En liten baby går på upptäcktsfärd i drömmarnas land. Alla vanliga föremål ur babyns omgivning får liv och medverkar i en stor parad: Nappflaskor, puderburkar, hårborstar, skallror m.m. Men i närheten finns också en förbjuden trädgård som verkar väldigt lockande. Där finns alla vassa, heta och farliga föremål som babyn inte får röra.

Regi: Wilfred Jackson
Animatörer: Dick Huemer, Leonard Sebring
Musik: Frank Churchill, Leigh Harline

Gräshoppan och myrorna (The Grasshopper and the Ants, 1934)

Gräshoppan har ingen förståelse för myrornas idoga arbete med att samla mat till stacken. Själv ägnar han sig bara åt sång och fiolspel. Vintern tycks väldigt avlägsen, men när den väl kommer får gräshoppan känna av hur det är att vara blåfrusen och hungrig. Då förbarmar sig myrorna över gräshoppan och låter honom komma in i värmen. Trots att han har burit sig dumt åt får han stanna mot att han arbetar – med att spela fiol!

Regi: Wilfred Jackson
Animatörer: Dick Huemer, Albert Hurter, Art Babbitt
Musik: Leigh Harline, Larry Morey

Stora stygga vargen (The Big Bad Wolf, 1934)

Rödluvan är på väg med tårta och vin till sin sjuka mormor. De två smågrisarna vet en genväg genom skogen. Trots Bror Duktigs varningar följer de med Rödluvan och visar henne genvägen. Hemma hos mormor upptäcker Rödluvan att vargen har tagit mormors plats i sängen. Under tiden springer smågrisarna och hämtar Bror Duktig. Lite popcorn och glödande kol i vargens byxor sätter punkt för hans elaka aktiviteter, i alla fall för den här gången.

Regi: Burt Gillett
Musik: Frank Churchill

Den kloka lilla hönan (The Wise Little Hen, 1934)

En liten höna vill gärna ha hjälp med jordbruket, så hon går till Peter Gris och Kalle Anka. Båda låtsas att de har ont i magen för att slippa hjälpa till. När maten är färdig vill Peter och Kalle gärna smaka, men då får de en flaska ricinolja av hönan.

Regi: Wilfred Jackson
Animatörer: Art Babbit, Dick Huemer, Dick Lundy, Wolfgang Reitherman
Mellantecknare: Ward Kimball
Musik: Leigh Harline

Den flygande musen (The Flying Mouse, 1934)

En ung mus drömmer om att kunna flyga som fåglarna. En dag räddar han en fjäril ur ett spindelnät. Fjärilen förvandlas till en vacker fe som uppfyller musens önskning. Nu kan musen visserligen flyga, men hans vingar väcker omgivningens avsky och rädsla. Musen blir utstött av sin egen familj, ja till och med fladdermössen hånar honom. När allt verkar som mest hopplöst kommer fen tillbaka och upphäver förtrollningen. Musen har lärt sin läxa och kan återförenas med sin mor och syskon.

Regi: David Hand
Animatörer: Bob Kuwahara, Bob Wickersham, Fred Moore
Musik: Frank Churchill, Bert Lewis

Haren och sköldpaddan (The Tortoise and the Hare, 1935)

Fritt efter en av Aisopos mest kända fabler berättas historien om sköldpaddan som springer i kapp med haren. Naturligtvis är det sköldpaddan som vinner på uthållighet trots att han egentligen är den långsammare av de två.

Regi: Wilfred Jackson
Animatörer: Hamilton Luske, Larry Clemmons, Dick Huemer, Ward Kimball, Eric Larson
Musik: Frank Churchill

Kung Midas (The Golden Touch, 1935)

Från den grekiska mytologin kommer berättelsen om kung Midas som är besatt av sina rikedomar. En dag dyker en liten alv upp och uppfyller kungens önskan att allt han rör vid ska bli till guld. Midas är till en början överlycklig, men han inser snart att förmågan i själva verket är en förbannelse. Han kan ju inte ens äta utan att maten förvandlas till guld!

Regi: Walt Disney
Animatörer: Norman Ferguson, Fred Moore
Musik: Frank Churchill

Rövarkissen (The Robber Kitten, 1935)

Kattungen Ambroses mamma har gjort i ordning ett varmt bad, men Ambrose vill inte bada. Istället rymmer han ut på ”rövarstråt”. En bit bort träffar han Smutsige Bill som är en riktig rövare. För att imponera på Bill hittar Ambrose på en historia om hur han rånat en diligens. Bill försöker stjäla bytet från kattungen, men påsen innehåller bara kakor. Ambrose blir rädd och flyr hem till det väntande badet.

Regi: David Hand
Musik: Frank Churchill

Vattenbarnen (Water Babies, 1935)

I en damm slår näckrosorna ut. I varje blomma ligger en baby och sover. De små barnen vaknar till en ny dag. De leker och simmar i vattnet och ordnar en parad med hjälp av sköldpaddor, svanar, fiskar m.m. Det blir till och med ”tjurfäktning” med en oxgroda. När kvällen kommer ber barnen aftonbön och lägger sig att sova i sina näckrosor som sedan sluts omkring dem.

Den här filmen finns inte med i de vanliga menyerna, utan man kommer åt den som ett påskägg, se nedan.

Regi: Wilfred Jackson
Animatörer: Dick Huemer, Art Babbit m.fl.

Vem sköt Cock Robin (Who Killed Cock Robin, 1935)

Just när rödhaken Cock Robin sjunger serenad för sin flickvän, gärdsmygen Jenny Wren, syns en mystisk figur smyga omkring med pil och båge. Rödhaken träffas av en pil i bröstet och faller livlös till marken. Polisen rycker ut och tar alla misstänkta i förvar. Sen blir det rättegång under ledning av domare Uggla. Eftersom det inte går att binda någon vid brottet beslutar sig domaren för att följa juryns råd och hänga alla misstänkta. Då uppenbarar sig Cupido och tar på sig skulden. Det visar sig att Cock Robin inte alls är död, utan bara omtöcknad av kärlekspilen från Cupidos båge.

Den här filmen finns inte med i de vanliga menyerna, utan man kommer åt den som ett påskägg, se nedan.

Regi: David Hand
Manus: Bill Cottrell, Joe Grant, Bob Kuwahara
Animatörer: Hamilton Luske, Joe Grant, Bob Kuwahara, Norm Ferguson, Bill Roberts, Dick Lundy, Eric Larson, Hardie Gramatky, Gerry Geronimi, Bob Wickersham
Musik: Frank Churchill

Elmer Elefant (Elmer Elephant, 1936)

Elefantungen Elmer kommer för att uppvakta sin vän Tiger Tillie på hennes sexårsdag. De andra barnen mobbar Elmer och hånar honom för hans stora näsa. Men när Tillie blir instängd i sitt brinnande trädhus är det inte så dumt att ha en snabel, för den kan användas som brandslang. Elmer räddar Tillie och blir dagens hjälte.

Regi: Wilfred Jackson
Manus: Earl Hurd, Bianca Majolie, Roy Williams
Animatörer: Ward Kimball, Hamilton Luske, Paul Hopkins, Al Eugster, Milt Kahl, Wolfgang Reitherman

Tre små vargar (Three Little Wolves, 1936)

Vargen och hans tre elaka ungar förbereder sig för grisjakt, men det vet grisarna inget om. De två yngre grisbröderna blåser på skoj i den lur som bara ska användas till att varna för vargen. Snart tröttnar Bror Duktig på de ideliga falsklarmen, och vargfamiljen kan lätt fånga smågrisarna. Men smågrisarna lurar vargen att själv blåsa i luren. Då reagerar Bror Duktig och kör igång sin senaste uppfinning – en helautomatisk vargfälla!

Regi: David Hand
Animatörer: Fred Moore, Eric Larson m.fl.

Sköldpaddan slår till igen (Toby Tortoise Returns, 1936)

Haren och sköldpaddan går en returmatch, den här gången i boxningsringen.

Regi: Wilfred Jackson
Manus: Ward Kimball
Animation: Ward Kimball
Musik: Frank Churchill, Leigh Harline

Kusinen från landet (The Country Cousin, 1936)

Ännu en kortfilm baserad på en fabel av Aisopos. Lantmusen Abner kommer för att njuta av det lyxiga stadslivet hos sin kusin Monty. Men det dröjer inte länge förrän Abner inser att stadslivet är alltför påfrestande. Borta bra, men hemma bäst!

Regi: Wilfred Jackson
Animatörer: Art Babbitt, Les Clark

Winken, Blinken och Nick (Wynken, Blynken & Nod, 1938)

I en fantasifull vaggvisa seglar tre små barn fram över natthimlen i en stor träsko. Så småningom visar det sig att Wynken och Blynken symboliserar en liten pojkes sömniga ögon, och Nod är hans huvud.

Filmen baseras på dikten Dutch Lullaby av Eugene Field.

Regi: Graham Heid
Musik: Leigh Harline
Animatörer: Dick Huemer, Ed Love

Tre små grisar på vift (The Practical Pig, 1939)

Förklädd till sjöjungfru kan Stora Stygga Vargen lätt fånga de två smågrisarna som har gått till sjön för att bada. Vargens tre söner är otåliga. De vill gärna äta upp bytet med det samma, men Stora Stygga Vargen nöjer sig inte förrän han har fångat alla tre grisarna. Bror Duktig är dock inte så godtrogen som sina två yngre bröder. Han utsätter vargen för mörbultande behandling i en maskin som automatiskt bestraffar den som ljuger. Men vargen är inte den ende som ljuger, vilket visar sig när smågrisarna till slut är i säkerhet hemma hos Bror Duktig.

Den här filmen finns inte med i de vanliga menyerna, utan man kommer åt den som ett påskägg, se nedan.

Regi: Dick Rickard
Animatörer: Frank Thomas, Ollie Johnston, John Lounsbery
Musik: Frank Churchill, Paul J. Smith

Avsnitt på disc 2

Skelettdansen (The Skeleton Dance, 1929)

Den allra första filmen i Silly Symphony-serien. Klockan slår midnatt. På kyrkogården vaknar skeletten till liv och utför en makaber dans. Svartvit.

Regi: Walt Disney
Musik: Carl W. Stalling, Edvard Grieg
Animatörer: Ub Iwerks, Les Clark, Roy O. Disney, Walt Disney, Wilfred Jackson

Lika fåglar leka bäst (Birds of a Feather, 1931)

Fåglarna i en park bjuder på komisk balett. Svanar simmar förbi, en påfågel briljerar med sin sin plym, lyrfåglar spelar, en hackspett jagar en kålmask m.m. Men humorn förbyts i dramatik när en hök fångar en kyckling och de andra fåglarna störtar till undsättning. Svartvit.

Regi: Burt Gillett
Animatörer: David Hand m.fl.

Porslinstallriken (The China Plate, 1931)

Figurerna på en porslinstallrik får liv och berättar historien om två kinesiska barn, en fiskarpojke och en ung flicka. De träffas när flickan jagar en fjäril, faller i vattnet och räddas av pojken. Tillsammans råkar de båda ut för en rad äventyr innan de till slut kan vila ut ombord på fiskarpojkens båt. Svartvit.

Regi: Wilfred Jackson

De flitiga bävrarna (The Busy Beavers, 1931)

En bäverkoloni är fullt sysselsatt med dammbygge. Då bryter en kraftig storm ut, och fördämningen brister. En ensam bäver lyckas rädda dammen genom att fälla ett stort träd över floden. Svartvit.

Regi: Wilfred Jackson

Egyptiska melodier (Egyptian Melodies, 1931)

Vi följer efter en nyfiken spindel som beger sig ner genom hemliga gångar under sfinxen i Giza. Till slut hamnar vi i en gravkammare där mumierna vaknar till liv och uppför en lustig balett. Även väggmålningarna blir levande och berättar en historia om ett stridsvagnslopp. Svartvit.

Regi: Wilfred Jackson
Animatörer: David Hand m.fl.
Musik: Frank Churchill

Den fula ankungen (The Ugly Duckling, 1931)

I ett hönsrede kläcks sex kycklingar och en ankunge. Hönsmamman vill inte veta av ankungen. Förtvivlad springer han runt till olika djur i närheten utan att finna någon som vill vara hans vän. Men under ett oväder lyckas ankungen rädda livet på alla kycklingarna, och då blir han trots allt accepterad av hönsmamman. Svartvit.

Regi: Wilfred Jackson
Animatörer: David Hand, Dick Lundy m.fl.

Ett hundliv (Just Dogs, 1932)

Pluto och de andra hundarna i en hundgård lyckas rymma till en närbelägen park. Där blir det lekar, och även bråk om ett ben. Svartvit.

Regi: Burt Gillett
Animatörer: David Hand m.fl.
Musik: Bert Lewis

Blommor och träd (Flowers and Trees, 1932)

Ett pojkträd är förälskat i ett flickträd, men en gammal stubbe försöker gå emellan. När flickträdet inte vill veta av stubben sätter han i vredesmod fyr på hela skogen och blir själv lågornas rov. Fåglar skyndar till och hjälper till att framkalla regn som släcker elden.

Regi: Burt Gillett
Animatörer: David Hand, Tom Palmer m.fl.

Noaks ark (Father Noah’s Ark, 1933)

Bibelns berättelse om Noas ark i musikalisk disneytappning.

Regi: Wilfred Jackson
Animatörer: Ed Love m.fl.
Musik: Leigh Harline

Påskhararnas land (Funny Little Bunnies, 1934)

Det här är Disneys enda kortfilm med påskmotiv. Vi gör ett besök hos påskhararna som är fullt sysselsatta med att måla ägg och tillverka choklad.

Regi: Wilfred Jackson
Musik: Frank Churchill, Leigh Harline
Animatörer: Wolfgang Reitherman, Art Babbitt, Dick Huemer

Lustiga pingviner (Peculiar Penguins, 1934)

En ung pingvinhanne uppvaktar sin flickvän, först med en ”glasstrut” av is och snö, och sen med en fisk som han själv har fångat. Fisken visar sig vara en mindre lyckad present, för den är nämligen en blåsfisk som sväller upp i pingvinflickans mage. Hon lämnar i vredesmod sin pojkvän, men efter en incident med en haj blir de två snart vänner igen.

Regi: Wilfred Jackson
Animatörer: Hamilton Luske, Dick Huemer, Art Babbitt
Musik: Leigh Harline

Kakkarnevalen (The Cookie Carnival, 1935)

Det är stor fest i Cookietown. Karnevalståget drar fram med sång och musik, och en drottning ska utses. En bit bort sitter en ung pepparkaksfröken och gråter, för hon har inga vackra kläder till festen. En förbipasserande luffare ser flickan och hjälper henne med garneringen. Hon blir den läckraste bakelsen i hela stan och vinner lätt titeln som karnevalsdrottning. Sämre går det för luffaren som inte ens blir insläppt på karnevalsområdet. Men till slut lyckas han trots allt ta sig förbi vakterna, och karnevalsdrottningen kan få sin kung!

Regi: Ben Sharpsteen
Animatörer: Myron ”Grim” Natwick, Bill Tytla
Musik: Leigh Harline

Musiklandet (Music Land, 1935)

På var sin ö ligger två kungadömen som helt befolkas av levande musikinstrument med mänskliga drag. I de två rikena har man helt olika musiksmak. I Symfonilandet spelas enbart klassisk musik, och på Jazzön spelas – ja, det framgår ju av namnet! Problemet är bara att den unge saxofonprinsen från Jazzön är förälskad i violinprinsessan från Symfonilandet. Romansen tolereras inte av den äldre generationen, så det blir krig mellan rikena. När prinsen och prinsessan försöker stoppa kriget är båda nära att drunkna i sundet mellan de två öarna. Efter en räddningsaktion kan kungahusen försonas, och filmen slutar med dubbelbröllop.

Regi: Wilfred Jackson
Animatörer: Dick Huemer, Wolfgang Reitherman
Musik: Leigh Harline

Mamma Pluto (Mother Pluto, 1936)

En höna har lagt ägg i Plutos hundkoja. När Pluto kommer tillbaka kläcks äggen och Pluto blir ofrivilligt ”mamma” till en hel massa kycklingar. Till en början försöker Pluto bli av med kycklingarna. Men det dröjer inte länge förrän han börjar försvara dem, till och med mot hönan och tuppen som är kycklingarnas riktiga föräldrar.

Regi: Wilfred Jackson
Animation: Shamus Culhane
Musik: Leigh Harline

Woodland Café (Woodland Café, 1937)

Här blir det storbandsmusik och artistuppträdanden från en nattklubb helt befolkad av insekter.

Regi: Wilfred Jackson
Animatörer: Ward Kimball m.fl.
Manus: Isadore Klein
Musik: Leigh Harline

Den gamla kvarnen (The Old Mill, 1937)

En skildring av det rika djur- och naturlivet i och omkring en gammal kvarn. Skymningen sänker sig över nejden, och under natten drar ett oväder förbi.

Regi: Wilfred Jackson
Musik: Leigh Harline
Animatörer: Ugo D’Orsi, Jack Hannah, Robert Martsch, Dan McManus, Josh Meador, Tom Palmer, Stan Quackenbush, George Rowley, Ralph Somerville, Robert Stokes, Bob Wickersham

Symfoni på stallbacken (Farmyard Symphony, 1938)

Den här filmen finns inte med i de vanliga menyerna, utan man kommer åt den som ett påskägg, se nedan.

Här bjuds lantlig idyll till tonerna av utvald klassisk musik. Tuppen gal och alla gårdens djur vaknar till en ny dag. Sen gäller det att få lite frukost, något som inte blir helt lätt för en liten utstött griskulting.

Regi: Jack Cutting
Musik: Leigh Harline
Animatörer: Milt Kahl, Eric Larson m.fl.

Den fula ankungen (Ugly Duckling, 1939)

H.C. Andersens klassiska saga i disneytappning. Den ”fula” och utstötta ankungen visar sig i själva verket vara en ståtlig svan.

Regi: Jack Cutting
Musik: Albert Hay Malotte
Layout: David Hilberman
Animatörer: Milt Kahl, Eric Larson, Milt Neil, Stan Quackenbush, Archie Robin, Paul Satterfield, Riley Thompson

Påskägg

Det finns sju ”påskägg”, d.v.s. dolt extramaterial:

  1. Gå till menyn FABLER OCH SAGOR på disc 1. Bläddra till sidan 2 genom att klicka på ”mer”. Flytta markören till texten LULLABY LAND. Tryck på vänsterpilen så att rövarkissens svärd blir markerat. Tryck ENTER så får du se Vattenbarnen med introduktion av Walt Disney själv.
    Tyvärr finns det ett fel på förstaupplagan som gör att man bara får se Walt Disneys introduktion. Själva kortfilmen visas inte. På vissa DVD-spelare går det att komma runt problemet genom att gå direkt till titel 26. (Se bruksanvisningen till din DVD-spelare om du inte vet hur man gör.) Den felaktiga upplagan känns igen på att disc 1 är märkt med X83472.2 vid skivans nav. På nyare upplagor med märkningen X83472.4 är felet åtgärdat.
     
  2. Gå till huvudmenyn på disc 1. Flytta markören till texten FABLER OCH SAGOR. Tryck på uppåtpilen så att S:et i Symphonies blir markerat. Tryck ENTER så får du se Gräshoppan och myrorna med introduktion av Walt Disney själv.
     
  3. Gå till menyn FAVORITFIGURER på disc 1. Flytta markören till texten THE WISE LITTLE HEN. Tryck på uppåtpilen så att den lilla kycklingen blir markerad. Tryck ENTER så får du se Vem sköt Cock Robin med introduktion av Walt Disney själv.
     
  4. Gå till menyn LEONARD REKOMMENDERAR på disc 1. Flytta markören till texten TRE SMÅ GRISAR. Tryck på uppåtpilen så att texten LEONARD blir markerad. Tryck ENTER så får du se Winken, Blinken och Nick med introduktion av Walt Disney själv.
     
  5. Gå till menyn INSTÄLLNINGAR (TEXTNING) på disc 1. Flytta markören till texten NORSK. Tryck på vänsterpilen så att babyn blir markerad. Tryck ENTER så får du se Tre små grisar på vift med introduktion av Walt Disney själv.
     
  6. Gå till menyn NATUREN I FOKUS på disc 2. Flytta markören till texten MOTHER PLUTO. Tryck på högerpilen så att en av kaninflickorna blir markerad med en stjärna. Tryck ENTER så får du se Den gamla kvarnen med introduktion av Walt Disney själv.
     
  7. Gå till menyn TONVIKT PÅ MUSIK på disc 2. Flytta markören till texten MUSIC LAND. Tryck på vänsterpilen så att saxofonens hatt blir markerad. Tryck ENTER så får du se Symfoni på stallbacken med introduktion av Walt Disney själv.
     

Sånger

Kortfilmerna innehåller flera andra sånger och musikstycken än de som finns med i nedanstående lista. Om du kan hjälpa mig att identifiera någon eller några av de som saknas, maila mig! Min adress finns längst ner på sidan.

”Under dubbelörnen” / ”Unter dem Doppeladler”
Musik: Josef Franz Wagner

”Old King Cole”
Musik och text: Trad.

”Three Blind Mice”
Musik och text: Trad.

”Jack and Jill”
Musik och text: Trad.

”Little Jack Horner”
Musik och text: Trad.

”Sing a Song of Sixpence”
Musik och text: Trad.

”Little Bo-Peep”
Musik och text: Trad.

”Little Brown Jug”
Musik och text: Joseph Winner

”Ingen rädder för vargen här” / ”Who’s Afraid of the Big Bad Wolf”
Musik: Frank Churchill
Text: Ann Ronell

”Rock-A-Bye Baby”
Musik och text: Trad.

”Lullaby Land of Nowhere”
Musik och text: Frank Churchill

”Vaggvisa” / ”Wiegenlied” op 49, nr 4
Musik: Johannes Brahms

”The World Owes Me a Living”
Musik och text: Leigh Harline, Larry Morey
Sång: Pinto Colvig

”Help Me Plant My Corn”
Musik: Leigh Harline
Text: Larry Morey

”Sailor’s Hornpipe”
Musik och text: Trad.

”I Would Like to Be a Bird”
Musik och text: Frank Churchill (?)

”You’re Nothin’ But a Nothin’”
Musik och text: Frank Churchill

”Battin’ the Balls Around”
Musik: Frank Churchill

”Slow But Sure”
Musik och text: Frank Churchill, Larry Morey

”Dirty Bill”
Musik och text: Frank Churchill (?)

”Somebody Rubbed Out My Robin”
Musik och text: Frank Churchill

”Happy Birthday to You”
Musik: Patty Hill, Mildred Hill
Text: Preston Ware Orem

”Wynken, Blynken & Nod”
Musik: Leigh Harline
Text: Eugene Field

”Trolltåg” / ”Troldtog”
Musik: Edvard Grieg

”Barcarole” ur Hoffmans äventyr
Musik: Jacques Offenbach

”Chicken Reel”
Musik: Joseph M. Daly

”Bröllopsmarsch” ur En midsommarnattsdröm
Musik: Felix Mendelssohn

”See the Funny Little Bunnies”
Musik och text: Frank Churchill, Leigh Harline

”The Penguin is a very Funny Creature”
Musik och text: Leigh Harline

”Menuett i G dur”
Musik: Ludwig van Beethoven

”Gavott i D dur” ur Rosine
Musik: François-Joseph Gossec

”Fångens sång” / ”The Prisoner’s Song”
Musik och text: Guy Massey

”Valkyriornas ritt”
Musik: Richard Wagner

”Bröllopsmarsch” ur Lohengrin
Musik: Richard Wagner

”Where Oh Where Has My Little Dog Gone”
Musik och text: Trad.

”The Battle Hymn of the Republic”
Musik: William Steffe
Text: Julia Ward Howe

”Truckin’”
Musik: Rube Bloom
Text: Ted Koehler

”Ouvertyren till Wilhelm Tell”
Musik: Gioacchino Rossini

”Ouvertyren till Barberaren i Sevilla”
Musik: Gioacchino Rossini

”La donna é mobile” ur Rigoletto
Musik: Giuseppe Verdi

”Ungersk rapsodi nr 2”
Musik: Franz Liszt

Svensk produktion

DVDn innehåller endast svensk text, ej svenskt tal. Jag har ingen uppgift på vem som har gjort översättningen.

Videofakta

Produktionsår: 2001.
Angiven speltid: 4 timmar 42 minuter.
Språk i Dolby Digital 2.0: Engelska.
Text: Svenska, danska, norska, finska, engelska samt engelska för personer med nedsatt hörsel.
Åldersgräns: Barntillåten.
Bildformat: 4:3 – 1,33:1.
Antal skivor: 2.
Regionskoder: 2, 4.
Distribution: Buena Vista Home Entertainment AB.

Extramaterial:

  • The Song of the Silly Symphonies
  • Silly Symphonies Souvenirs
  • Bildgalleri

Premiärdatum

Urpremiär på DVD i USA och Canada (region 1) den 4 december 2001.
På DVD i Sverige den 12 november 2003.
(Har inte getts ut på VHS.)

Övrigt

Tre små grisar tog hem en Oscar som bästa tecknade kortfilm. Berättelsen från filmen finns som serie i Kalle Anka & C:o nr 3B/1953. Dessutom är grisarna och vargen ständiga gäster i serierna om Lilla Vargen som i många år hade sin fasta plats i varje nummer av Kalle Anka & C:o. Originalsagan The Story of the Three Little Pigs finns återgiven i antologin English Fairy Tales av Joseph Jacobs. Den kan läsas här (på engelska):
http://www.gutenberg.org/etext/7439

Aisopos fabler som ligger till grund för kortfilmerna Gräshoppan och myrorna, Haren och sköldpaddan och Kusinen från landet kan läsas här (på engelska i alternativa översättningar):
http://www.gutenberg.org/etext/21
http://www.gutenberg.org/etext/28
http://www.gutenberg.org/etext/11339

När Rödluvan anmärker på ”mormors” (d.v.s. vargens) stora näsa i Stora Stygga vargen gör vargen en imitation av Jimmy Durante som var känd just för sin stora näsa. Även pelikanerna i Elmer Elefant är karikatyrer av Jimmy Durante.

Den kloka lilla hönan finns som serie i Kalle Anka & C:o nr 5B, 1953. Det finns även en annan, längre version i boken Mitt liv i ett äggskal/Mitt liv som anka (1988) med repris i Kalle Anka & C:o nr 23/24, 1994.

Haren och sköldpaddan tog hem en Oscar i kategorin bästa tecknade kortfilm.

Originalberättelsen The Water Babies av Charles Kingsley kan läsas här (på engelska):
http://www.gutenberg.org/etext/1018

Vem sköt Cock Robin nominerades till en Oscar i kategorin bästa tecknade kortfilm, dock utan att vinna.

Originaldikten Dutch Lullaby (”Wynken, Blynken, and Nod”) av Eugene Field ingår i diktsamlingen A Little Book of Western Verse som kan läsas här (på engelska):
http://www.gutenberg.org/etext/9606

Blommor och träd var den första filmen någonsin att belönas med en Oscar i kategorin bästa tecknade kortfilm. Filmen var även Disneys första färgfilm, och den första kommersiella filmen som gjordes i trefärgs Technicolor.

Den gamla kvarnen tilldelades en Oscar i kategorin bästa tecknade kortfilm. Filmen bidrog indirekt till ytterligare en Oscar för konstruktion och tillämpning av flerplanskameran.

Den fula ankungen (1939 års version) tog hem en Oscar som bästa tecknade kortfilm. Berättelsen från filmen finns som serie i Kalle Anka & C:o nr 4/1953 med repris i boken Disneys Julafton (2000). Originalsagan Den grimme Ælling av Hans Christian Andersen kan läsas här (på danska):
Arkiv for Dansk Litteratur

Några av kortfilmerna har genom åren haft flera olika svenska namn. Alternativa titlar kan man hitta på kortfilmssidan.

Bilder

Stora Stygga Vargen som borstförsäljare
I den här scenen ur Tre små grisar är vargen utklädd till judisk försäljare med stereotypt utseende. Scenen tecknades om några år senare för att inte väcka anstöt, men på den här DVDn är det trots allt originalversionen vi får se. © Disney
Stora stygga vargen
Mormor och Rödluvan har gömt sig i skåpet. Vargen rycker i dörrarna och kräver att bli insläppt. Han skulle dock kunna öppna skåpet själv, för låsanordningen sitter faktiskt på utsidan! Om det är ett misstag eller medveten lustighet av tecknarna är svårt att veta. © Disney
Den kloka lilla hönan
Den kloka lilla hönan är numera mest känd för att det var i den filmen som Kalle Anka gjorde sin debut. © Disney
Kung Midas
Kung Midas var den sista kortfilmen som Walt Disney personligen regisserade. © Disney.
Kaka söker maka
En ung pepparkaksfröken får hjälp med både frisyr och glasyr av en förbipasserande luffare. © Disney
Mamma Pluto
Pluto gör klart för hönsmamman att han minsann inte tänker lämna tillbaka hennes kycklingar. © Disney
Den gamla kvarnen
Den gamla kvarnen var egentligen en experimentfilm där metoder och teknik (såsom flerplanskameran) provades ut inför arbetet med Snövit och de sju dvärgarna. © Disney

Källor

Disney, Silly Symphonies (DVD-film), Buena Vista Home Entertainment, Stockholm 2003
Disney, Kalle Anka & C:o, Den kompletta årgången 1953 del 1, Egmont Serieförlaget AB Malmö 2002
Disney, Kalle Anka & C:o nr 23/24, 1994
Disneys Julafton, Egmont Serieförlaget AB, Malmö 2000
Smith, Disney A to Z, Hyperion Press, New York 1998
Animation World Magazine, Issue 2.1, April 1997
Project Gutenberg, http://www.gutenberg.org/
I.N.D.U.C.K.S., http://inducks.org/
The Encyclopedia of Disney Animated Shorts, http://www.disneyshorts.org/
The Internet Movie Database, http://www.imdb.com/


Texten på denna sida © 2006 Anders M Olsson, [email protected]. Bilder från Silly Symphonies © Disney. Sidan senast uppdaterad den 21 september 2006.

Designed and produced by Tonakai Studio