In English

Vintage Mickey

Vintage Mickey (2005)
DVD-omslag (2013)
DVD-omslag från 2013 © Disney

Walt Disney brukade säga att ”allt började med en mus”. Även om det inte är helt sant är Musse Pigg ändå Disneystudions symbol och klarast lysande stjärna. Musse sågs första gången på bio 1928 och var som mest populär på 1930-talet. Walt själv lånade ut sin röst till Musse, så på sätt och vis kan man säga att Musse Pigg var Walt Disneys alter ego. I den här samlingen får vi se Musses debut i Steamboat Wille och ytterligare 8 svartvita kortfilmer från hans tidigaste år.

Ingående avsnitt

Musse Pigg som Ångbåtskalle (Steamboat Willie, 1928)

Svarte Petter är kapten på en flodångare, och Musse är styrman. Flodbåten stannar till vid en brygga för att ta ombord last och boskap. Även Mimmi vill åka med, men hon kommer för sent och blir akterseglad. Då kommer Musses påhittighet väl till pass, för han lyckas nämligen hissa ombord Mimmi med båtens kran. När Mimmi väl kommit ombord spelar Musse lite musik på husgeråd och annat som råkar finnas till hands.

Steamboat Willie var Walt Disneys första ljudfilm. Den brukar även räknas som Musse Piggs genombrottsfilm, trots att det redan fanns två stumfilmer med Musse. När man ser filmen idag blir man nästan förfärad över hur Musse får fram musik genom att ”misshandla” ett antal djur.

Regi: Walt Disney, Ub Iwerks
Manus: Ub Iwerks, Walt Disney
Animatörer: Ub Iwerks, Les Clark, Johnny Cannon, Wilfred Jackson, Dick Lundy
Musik: Carl W. Stalling
Dirigent: Carl Edouarde

Musse Piggs luftfärd (Plane Crazy, 1928)

Den här svartvita filmen var Musse Piggs allra första film. Den gjordes ursprungligen som stumfilm, men försågs med ljud efter Disneys stora framgångar med Steamboat Willie.

Inspirerad av Charles Lindbergs atlantflygning bygger Musse ett träflygplan som han genast kraschar mot ett träd. I brist på annat material gör han med några enkla handgrepp om sin bil till ett flygplan. Han tar Mimmi med på en vådlig flygtur och försöker flörta med henne under färden.

Regi: Walt Disney
Animation: Ub Iwerks
Tuschning: Hazel Sewell, Lillian Disney, Edna Disney
Foto: Mike Marcus
Musik: Carl Stalling

Musse Pigg på Gröna Lund (The Karnival Kid, 1929)

Musse säljer varm korv på ett tivoli där Mimmi jobbar som dansös. När Mimmi kallar till sig Musse för att köpa en korv blir Musse förälskad och vill inte ha betalt. Kanske lika bra det, för korven är minst sagt motsträvig och kan inte alls tänka sig att bli uppäten. Senare på natten kommer Musse tillbaka till Mimmis husvagn för att sjunga serenad, assisterad av två katter på ett plank.

Filmen är den första där Musse pigg talar. Hans första replik lyder ”Hot Dogs”.

Regi: Walt Disney
Animation: Ub Iwerks
Musik: Carl W. Stalling

Musse Piggs födelsedag (The Birthday Party, 1931)

Musse fyller år och alla hans vänner har ordnat en överraskningsfest hemma hos Mimmi. En tårta med ljus tas fram och festföremålet blåser ut den med oväntat resultat. Sen ska Musse öppna sin present. Det är ett stort paket som visar sig innehålla ett piano. Musse och Mimmi sätter sig vid var sitt piano och börjar spela och sjunga. Festen fortsätter med dans, och när Musse och Mimmi själva vill ta en svängom fortsätter pianopallarna att spela på egen hand. Till sist spelar Musse en rag på xylofon.

Regi: Burt Gillett
Animatörer: Johnny Cannon, Les Clark, Frenchy de Tremaudan, Dave Hand, Tom Palmer, Jack Cutting, Dick Lundy, Ben Sharpsteen, Wilfred Jackson, Norm Ferguson, Jack King

Musse Pigg som Robinson Crusoe (The Castaway, 1931)

Musse Pigg är skeppsbruten och seglar över havet på en flotte som så småningom strandar på en öde ö. Efter en mindre måltid (en banan) hittar han en stor trälåda som visar sig innehålla ett piano. Musse börjar spela, men djuren på ön lägger sig i hans konsert. En gorilla misshandlar pianot så våldsamt att det går itu. Strax därpå måste Musse fly från ett rasande lejon för att i nästa stund hotas av en hungrig krokodil. Trots allt löser det sig och Musse kan i lugn och ro ge sig av, stående på ryggen av en stor sköldpadda.

Regi: Wilfred Jackson
Animatörer: Johnny Cannon, Les Clark, Rodolfo ”Rudy” Zamora, Frenchy de Tremaudan, David Hand, Charles Byrne
Musik: Frank E. Churchill

Musse Pigg har kalas (Mickey’s Orphans, 1931)

Snön ligger djup denna mörka och vindpinade julaftonskväll. Inne i värmen klär Musse granen medan Mimmi spelar Stilla natt på sin tramporgel. Utanför ställer en anonym kvinna en korg på Musses trappa. Hon ringer på dörrklockan och skyndar sig sedan iväg. Musse får hjälp av Pluto att ta in korgen som visar sig innehålla ett oräkneligt antal kattungar. Trots att kattungarna är minst sagt vilda, ouppfostrade och destruktiva bestämmer sig Musse ändå för att ordna en julfest för dem. Musse och Pluto går ut och kommer tillbaka utklädda till jultomten och hans ren...

Regi: Burt Gillett
Animatörer: Johnny Cannon, Joseph D’Igalo, Norman Ferguson, Hardie Gramatky, David D. Hand, Jack King, Richard Lundy, Tom Palmer, Ben Sharpsteen
Musik: Bert Lewis

Mickey’s Revue (1932)

Ännu en stor musikalisk show med Musse och hans gäng. Tre kor (släktingar till Klarabella?) dansar balett till Mendelssohns vårsång och imiterar skridskoåkning på scenen. Två hundar dansar stepp. Långben** sitter i publiken och stör föreställningen genom att högljutt skratta och äta jordnötter. Andra störningsmoment är Plutos ovälkomna närvaro på scenen och en kattfamilj som bor under scengolvet. Medan Musse och Mimmi avslutar föreställningen med Tiger Rag väller oräkneliga kattungar upp på scenen och blandar sig i numret.

** Hans första framträdande, här under originalnamnet ”Dippy Dawg”.

Regi: Wilfred Jackson
Animatörer: Johnny Cannon, Les Clark, Gilles de Tremaudan, Kevin Donnelly, Clyde Geronimi, Jack King, Tom Palmer, Ben Sharpsteen
Musik: Bert Lewis

Uppåt väggarna (Building a Building, 1933)

Musse jobbar på ett bygge under överinseende av den stränge förmannen Svarte Petter. Musse kör grävmaskin och Mimmi säljer matlådor till arbetarna. Musse råkar gång på gång fördärva Svarte Petters ritningar, vilket naturligtvis retar upp Petter. På lunchrasten får Musse sin mat stulen av Petter som även försöker ta över Musses flickvän genom att hissa upp henne med en krok. Efter ett slagsmål med Petter måste Musse och Mimmi fly hals över huvud från byggarbetsplatsen. Musse får visserligen sparken, men hittar ett nytt och bättre jobb som kompanjon till Mimmi i hennes cateringfirma.

Filmen är en re-make av Oswald-filmen Sky Scrappers från 1928.

Regi: David Hand
Animatörer: Johnny Cannon, Les Clark, Gilles de Tremaudan, Clyde Geronimi, Richard Lundy, Tom Palmer, Ben Sharpsteen
Layout: Albert Hurter
Musik: Frank Churchill

Musse Piggs ångvält (Mickey’s Steam Roller, 1934)

Musse kör ångvält på ett vägbygge. Mimmi är ute på stan med Teddi och Freddi i en barnvagn. Ungarna vill gärna åka ångvält, så Musse tar barnvagnen på släp, kör en kort sträcka och stannar sen en liten bit längre fram. Medan Musse uppvaktar Mimmi passar Teddi och Freddi på att klättra ombord och starta ångvälten. Musse försöker förtvivlat få stopp på maskinen, men lyckas inte förrän den nära nog har raserat halva stan.

Regi: David Hand
Animatörer: Jack Hannah, Johnny Cannon, Gilles de Tremaudan, Hardie Gramatky, Jack Kinney, Edward Love, William O. Roberts, Ben Sharpsteen, Bob Wickersham, Roy Williams, Marvin Woodward
Musik: Bert Lewis

Sånger

Kortfilmerna innehåller flera andra sånger och musikstycken än de som finns med i nedanstående lista. Om du kan hjälpa mig att identifiera någon eller några av de som saknas, maila mig! Min adress finns längst ner på sidan.

”Turkey in the Straw”
Musik och text: Trad.?

”Karneval i Venedig”
Musik och text: Trad.

”The Streets of Cairo, or the Poor Little Country Maid”
Musik och text: Sol Bloom

”Where Oh Where Has My Little Dog Gone”
Musik och text: Trad.

”My Bonnie Lies over the Ocean”
Musik och text: Trad.

”Vårsång Op. 62” / ”Lieder ohne Worte Op. 62, No.6 Frühlingslied”
Musik: Felix Mendelssohn

”Old Folks at Home” (”Way Down upon the Swanee River”)
Musik och text: Stephen Collins Foster

”The Girl I Left Behind Me”
Musik och text: Trad.

”Stilla Natt” / ”Stille Nacht, heilige Nacht”
Musik: Franz Xaver Gruber
Originaltext: Joseph Mohr
Engelsk text: John F. Young

”Bagatell i a-moll” / ”Für Elise”
Musik: Ludwig van Beethoven

”Bjällerklang” / ”Jingle Bells”
Musik och text: James S. Pierpoint

”Skridskoåkarna” / ”Les patineurs”
Musik: Emil Waldteufel

”Tiger Rag”
Musik och text: D. J. La Rocca

”London Bridge is Falling Down”
Musik och text: Trad.

”Över vågorna” / ”Sobre las Olas”
Musik: Juventino Rosas

”Bean Porridge Hot”
Musik och text: Trad.

Svensk produktion

DVDn innehåller endast svensk text, ej svenskt tal. Jag har ingen uppgift på vem som har gjort översättningen.

Videofakta

2013 års DVD-utgåva
Produktionsår: 2005
Angiven speltid: 1 h 3 min
Språk i Dolby Digital 2.0: Engelska, holländska, italienska, spanska, franska
Text: Svenska, danska, norska, finska, engelska, holländska, italienska, spanska, franska samt engelska för personer med nedsatt hörsel
Åldersgräns: Barntillåten
Bildformat: 4:3 – 1,33:1
Antal skivor: 1
Regionskod: 2
EAN-kod: 8 717418 398347
Distribution: Walt Disney Studios Home Entertainment
Extramaterial: Inget

Premiärdatum

Urpremiär på DVD i USA och Canada (region 1) den 12 juli 2005
På DVD i Sverige den 6 november 2013

Övrigt

Ingen av Musse Piggs svartvita kortfilmer tog hem någon Oscar (även om ett par var nominerade), men Walt Disney belönades 1932 med en speciell heders-Oscar för att ha skapat Musse Pigg.

Musse Pigg har kalas nominerades till en Oscar för bästa tecknade kortfilm, dock utan att vinna.

Uppåt väggarna nominerades till en Oscar för bästa tecknade kortfilm, dock utan att vinna.

Inga svenska kortfilmstitlar anges på DVD-omslaget eller inne i filmerna. På den här sidan redovisas istället filmernas svenska premiärtitlar på bio där sådana finns. Några av kortfilmerna har genom åren haft flera olika svenska namn. Alternativa titlar kan man hitta på kortfilmssidan.

Bilder

Positiv get
I den här scenen ur Steamboat Willie har en get ätit upp både notblad och musikinstrument. När Mimmi vevar på getens svans kommer det musik ur gapet. Det tyckte man säkert var väldigt roligt på den tiden. © Disney

Källor

Walt Disney Studios Home Entertainment, Stockholm 2013
Disney, Vintage Mickey (DVD-film), Walt Disney Studios Home Entertainment, Stockholm 2013
Svensk Filmdatabas, http://www.svenskfilmdatabas.se/
I.N.D.U.C.K.S., http://inducks.org/
The Encyclopedia of Disney Animated Shorts, http://www.disneyshorts.org/
The Internet Movie Database, http://www.imdb.com/


Texten på denna sida © 2013 Anders M Olsson, [email protected]. Bilder från Vintage Mickey © Disney. Sidan senast uppdaterad den 16 november 2013.

Designed and produced by Tonakai Studio