TV & video
Serier
Nytt & noterat
Länkar
Övrigt
Köp filmer och serier hos...
  • Adlibris
  • Bokus
  • CDON
  • Discshop
  • Tidningskungen

Disneyhjältars familjeliv

AV JOHAN RHEN

Jag såg Disneys långfilm Mulan på video för ett tag sedan. Vad som plötsligt slog mig var det faktum att Mulan är en mycket priviligierad disney-hjältinna. Nej, jag menar inte det faktum att hon får uppleva äventyr, eller att hon lyckas bryta de traditionella könsrollerna, utan det faktum att hon har den i disneysammanhang ovanliga turen att växa upp i en intakt kärnfamilj.

Mulan har faktiskt både sin far och sin mor i livet och boende i samma hus, dessutom med en mormor som extra bonus! Denna typ av familjeförhållande är inte något ovanligt eller sällsynt förekommande i det verkliga livet -- framför allt inte i det gamla Kina. Men i Disneys värld är det nära på unikt!

Man får gå många år bakåt i tiden för att hitta en mänsklig huvudperson med liknande familjelycka -- om man inte räknar Herkules, som har inte mindre än två familjer vilka båda består av både mor och far. Men som gudason är han kanske inte riktigt representativ för det "vanliga" familjeförhållandet. De övriga disneyhjältarna och -hjältinnorna då? Quasimodo (Ringaren i Notre Dame) är uppenbarligen föräldralös. Pocahontas har sin far närvarande men modern är död. Aladdin är i princip föräldralös, även om vi senare får reda på att hans far finns i livet. Jasmin i samma film har sin far, sultanen, men ingen levande mor. Belle i Sköneten och Odjuret har en far men ingen mor. (Börjar ett mönster möjligen synas här?). Sjöjungfrun Ariel har -- just det -- en far men ingen mor.

Taran tycks vara föräldralös, eller åtminstone inte ha sina föräldrar på nära håll. Detsamma gäller för Pysen i Svärdet i Stenen. Och därmed är vi framme vid Törnrosa -- prinsessan Aurora -- som faktiskt har såväl sin far kungen som sin mor drottningen i livet och som aktiva föräldrar, även om modern i sann tidstypisk anda (för 1950-talet likväl som för den medeltida miljö sagan utspelar sig i) bara uppträder som en bifigur i filmen. Mellan Mulan och Törnrosa är det nästan 40 år! Och för de filmer med människor i huvudrollerna som kom före Törnrosa är familjeförhållandena inte mycket bättre. I Peter Pan har barnen faktiskt föräldrar; detsamma gäller för Alice i Alice i Underlandet även om föräldrarna aldrig förekommer i bild. Askungen har en styvmor som knappast har en positiv inverkan på familjelyckan. Snövit slutligen tycks vara föräldralös; varför skulle hon annars bo hos den elaka drottningen.

Slutsatsen blir följaktligen att Mulans familjesituation är ytterst ovanlig i Disneys värld. Det har redan spekulerats många gånger om bristen på aktiva föräldrar i Disneys värld, så jag ska inte fördjupa mig i den diskussionen nu, mer än att konstatera att fridsamma, välordnade familjeförhållanden kanske inte är det bästa utgångsläget för att skapa en spännande berätttelse.


© Johan Rhen 1999. Alla rättigheter förbehålles. Senast uppdaterad 1999-10-31.
Annat noterat
Nya Treasures på R1 och R2 (apr. 2004)

Walt Disney - Mannen, företaget, legenden (dec. 2001)

Musses verkstad (okt. 2000)

Ett urklipp från DN (jan. 2000)

Disneyhjältars familjeliv (okt. 1999)

Disneys svenska webbsatsning (maj 1999)

Designed and produced by Tonakai Studio