TV & video
Serier
Nytt & noterat
Länkar
Övrigt
Köp filmer och serier hos...
  • Adlibris
  • Bokus
  • CDON
  • Discshop
  • Tidningskungen

Noterat - December 2001

Walt Disney: mannen, företaget, legenden

Den femte december 2001 skulle Walt Disney ha fyllt 100 år. Mannen vars namn idag är ett av världens mest välkända och högst värderade varumärken åstadkom under sin livstid storverk. Det har skrivits åtskilliga böcker om personen Walt Disney, och omdömena har minst sagt varierat. Walt Disney har blivit geniförklarad, stämplad som rabiat antikommunist, ultrakapitalist, visionär, en barnens vän, filmkonstnär, arbetsnarkoman, och så vidare, beroende på vem som studerat hans liv och leverne.

Walter Elias Disney föddes alltså den 5 december 1901 i Chicago, Illinois, USA. Han blev tidigt intresserad av teckning och skådespeleri. Under första världskriget lyckades Walt ta värvning trots att han ännu inte fyllt sjutton, och tjänstgjorde som ambulansförare i Frankrike. Efter kriget tog han ett jobb på en reklambyrå i Kansas City, men kort därefter valde han och Ub Iwerks att starta ett eget företag för att göra animerade kortfilmer. Verksamheten gick inget vidare, och 1923 reste Walt till Los Angeles där hans bror Roy redan bodde. Och resten är en välkänd historia...

Walt Disney var intresserad av animationskonsten och engagerad i dess utveckling fram till tiden för andra världskriget. Men man måste komma ihåg att företagets och dess produkters framgång inte bara berodde på Disney själv. Minst lika stor del i framgången har de som arbetat i företaget, oftast med en mycket hög grad av anonymitet. Personer som Ub Iwerks, Floyd Gottfredson, Carl Barks, Ollie Johnston, Milt Kahl, Al Taliaferro, Wolfgang Reithermann och alla andra animatörer, tecknare, manusförfattare och andra medarbetare som tillsammans förädlade de figurer som Walt Disney Productions stod som ägare till.

Walt Disneys främsta uppgift kan troligen sägas vara den som företagsledare och affärsman. Hans framgångar på det området är omöjliga att komma ifrån. Walt Disney Company är idag ett av världens största medieföretag, och även om dess verksamhet numera består av mycket mer än de tecknade figurerna så har företaget trots allt en tecknad mus med runda öron och ett par röda kortbyxor att tacka för sin framgång!

Walter Elias Disney blev aldrig 100 år, eller ens 99. Han dog den 15 december 1966 på ett sjukhus i Burbank, Kalifornien och ligger begravd - trots ihärdiga rykten om att hans kropp ska ha bevarats i nedfryst tillstånd - i en avskild del av en kyrkogård i Los Angeles.

Myterna och legenderna om Walt Disney är många - hans död är bara ett exempel i raden - och jag ska inte närmare gå in på dem här, utan lämnar åt den som så vill att själv utforska ämnet. Sanningen om hans egen person finns troligen, som så ofta är fallet, någonstans mitt emellan. Walt Disney var knappast något helgon, men inte heller någon ondskans gestalt. Den 'riktige' Walt var antagligen en ganska ordinär person, visserligen med ett utvecklat sinne för vad folk ville ha. Han hade antagligen sina bra dagar och sina dåliga dagar, sina laster och sina moraliska ståndpunkter. Men för många människor runt om i världen är hans namn än idag synonymt med underhållning, en flykt från vardagen. Vad man än må tycka om personen Walt Disney eller företaget som bär hans namn, så har de gjort vår värld lite roligare.

av Johan Rhen

Copyright © 2001 Johan Rhen

Annat noterat
Nya Treasures på R1 och R2 (apr. 2004)

Walt Disney - Mannen, företaget, legenden (dec. 2001)

Musses verkstad (okt. 2000)

Ett urklipp från DN (jan. 2000)

Disneyhjältars familjeliv (okt. 1999)

Disneys svenska webbsatsning (maj 1999)

Designed and produced by Tonakai Studio