Noterat – Februari 2013

När det gäller att göra livet surt för sina kunder tycks den s.k. upphovsrättsindustrin inte sky några medel. Hittills har Disney – i alla fall delvis – stått på konsumenternas sida bl.a. genom att avskaffa regionskodningen på bolagets Blu-rayutgåvor. Men nu finns det tecken på att utvecklingen är på väg åt ett annat håll...

DISNEY BÖRJAR MED CINAVIA KOPIERINGSSKYDD

av Anders M Olsson

Disneys amerikanska utgåvor av Frankenweenie innehåller en ”gökunge” som kan komma som en otrevlig överraskning för den som försöker föra över filmen till något annat medium. Ljudspåret innehåller nämligen Cinavia, ett vattenmärke eller förvrängning som påstås vara ohörbar, men som är mycket svår att bli av med. Den överlever t.o.m. om man spelar in ljudet via högtalare och mikrofon.

Från och med februari 2012 måste alla nya Blu-rayspelare kunna detektera Cinavia, och även en del äldre spelare drabbas efter uppdatering av programvaran. Om spelaren ”hör” vattenmärket på ett ljudspår som inte spelas direkt från en originalskiva stängs ljudet av efter c:a 20 minuter och ett felmeddelande visas på tv:n.

Felmeddelandet
Om man försöker strömma Frankenweenie från sin mediaserver till en Playstation 3 händer detta efter c:a 20 minuters filmtittande! (Klicka på bilden för att se den i större format!) © Disney.

Det är en utveckling som jag tycker är olustig och oroande av flera skäl. Dels finns det massor av goda skäl till varför man vill kunna kopiera sina ärligt köpta filmer utan att det för den skull handlar om spridning av piratkopior. Dels köper man Blu-rayskivor med okomprimerade och högupplösta ljudspår i en kvalité som man bara kunde drömma om för några år sen – och sen försämrar tillverkaren dem medvetet med någon slags parasitsignal som vi egentligen inte vet något om.

Inte nog med att Cinavia hindrar privatkopiering (d.v.s. framställning av enstaka kopior för enskilt bruk), något som vi i Sverige har laglig rätt till och betalar för genom den s.k. kassettskatten. Man kan faktiskt få helt oväntade problem om man t.ex. filmar på ett barnkalas där någon samtidigt sitter och tittar på en Blu-ray eller DVD. Det vattenmärkta ljudet från tv:n kan gå in i videokamerans mikrofon, vilket under vissa omständigheter stänger av kameran eller omöjliggör att man tittar på sin egen inspelning.

Från Disney är det hittills bara Frankenweenie som kommer med Cinavia. Av de andra bolagen är det Sony som har varit aktivast med att implementera skyddet på mer än 80 titlar. Övriga bolag har bara använt Cinavia på enstaka utgåvor.

Till skillnad från Sony har Disney inte någon notering på filmens omslag om att skivorna är Cinavia-skadade. Ur konsumentperspektiv borde det vara ett hederlighetskrav med tydlig märkning på omslaget så att vi kan välja att avstå från produkter med detta skydd. Låt oss hoppas att Disney bara gör det här som en tillfällig test och att det inte blir fler Cinavia-skadade utgåvor!

Cinavia-loggan
Sony har i alla fall det goda omdömet att informera sina kunder genom att sätta ut Cinavia-loggan på omslagets baksida, som här på filmen Piraterna!. (Klicka på bilden för att se den i större format!) © Sony.

Tillägg, juni 2013: Tester visar att även de svenska utgåvorna av Frankenweenie på DVD och Blu-ray är behäftade med Cinavia. Liksom i USA underlåter man att informera sina kunder. Varken fodralet eller skivorna har någon speciell märkning. Tråkigt, Disney!


Texten på denna sida © 2013 Anders M Olsson, [email protected]. Bilder från Frankenweenie © Disney. Bilder från Piraterna! © Sony. Sidan senast uppdaterad den 27 juli 2013.

Designed and produced by Tonakai Studio