In English

Händige Manny: Manny och byggjobbet

Handy Manny: Big Construction Job (2010)
DVD-omslag (2012)
DVD-omslag från 2012 © Disney

Händige Manny är en lärorik serie för barn mellan 2–5 år där du får följa med Manny och hans talande verktyg på olika uppdrag. Varje episod bjuder på sång, roliga äventyr och barnen får möjlighet att lära sig lättare engelska ord.

Välkommen till Stenekulle! Här bor Händige Manny – världens bästa hantverkare. När någon behöver hjälp ställer Manny alltid upp. Vare sig det gäller att resa en flaggstång, laga en trasig prispokal eller reparera trappor så fixar Manny det mesta tillsammans med sina vänner, de talande verktygen. Manny behöver såklart din hjälp också, så gör dig redo att följa med på nya, spännande uppdrag!”

Serien är datoranimerad, men gjord i en stil som ska påminna om traditionell, handtecknad animation. Det stora byggnadsarbetet är ett dubbelavsnitt av serien.

Ingående avsnitt

Det stora byggnadsarbetet (Handy Manny Big Construction Job, 2010)

Manny och verktygen åker till Betongfallen för att hjälpa Muntre Mats på ett stort byggjobb. Innan Manny ger sig av ber han herr Lovart passa robothunden Fixan. Med fri tillgång till verkstan nöjer sig herr Lovart inte med att bara passa hunden, han börjar även utföra mindre reparationer åt Mannys kunder. Fast resultatet blir förstås inte riktigt i klass med det som kunderna är vana vid. Bättre går det för Manny i Betongfallen, även om hans verktyg känner sig otillräckliga i jämförelse med tryckluftshammaren Buller och borrmaskinen Borris. Allt fler som råkat ut för herr Lovarts reparationer hör av sig till Kelly i järnhandeln och undrar om hon vet när Manny kommer tillbaka. Kelly inser att det inte kan fortsätta så. Hon beslutar sig för att stänga butiken tidigt och köra för att hämta hem Manny...

Regi: Charles E. Bastien
Manus: Mike Rabb, Rick Gitelson

Fina staket (Good Fences, 2010)

Kringelbagaren Reginald vill att Manny ska sätta upp ett plank mellan hans och grannen herr Kumars tomter. Reginald har nämligen skaffat sig hund och vill inte att den ska smita in på granntomten. När Manny påbörjar arbetet visar det sig att de båda grannarna är oense om det mesta. Herr Kumar vill ha ett lågt staket och Reginald ett högt plank som skyddar mot insyn. Dessutom har de olika önskemål om färgen. Manny är beredd att ge upp. Han går för att lämna tillbaka materialet till Kelly, men i hennes butik får han både goda råd och förslag på ett helt annat material som räddar grannsämjan...

Regi: Charles E. Bastien
Manus: Guy Toubes

Fjärilar (Butterflies, 2010)

Manny levererar en bänk av egen tillverkning till det nya fjärilshuset i parken. Samtidigt passar han och verktygen på att beundra alla vackra blommor och fjärilar som finns där inne. Skiftnyckeln Spännrik är som vanligt lite räddhågsen och råkar av misstag släppa ut en exotisk blå fjäril som tycks förfölja honom. Manny erbjuder sig att bygga en sluss med dubbla dörrar så att fjärilarna inte kan rymma när besökarna går in eller ut. Det tycker föreståndaren Torkel är en lysande idé. Medan Manny går för att hämta material hos Kelly letar Torkel utan framgång efter den bortflugna fjärilen. Lite senare, när slussen är färdig och Spännrik har lyckats tygla sin rädsla visar det sig att hans apelsinröda färg lockar tillbaka den blå fjärilen...

Regi: Charles E. Bastien
Manus: Kevin Monk

Bonusavsnitt

Riddaren i öknen (Donald of the Desert, 2010)

Ett avsnitt ur Musses klubbhus.
Musse går ut för att bygga sandslott, men finner klubbhusets sandlåda alldeles tom. Hela gänget sätter sig i bilen för att åka till öknen och hämta sand. Ökenriddaren Kalle Anka fungerar som chaufför och vägvisare. Med hjälp av en karta som Tingest plockar fram är våra vänner snart framme. När Kalle gräver i ökensanden hittar han en elektrisk bordslampa. Långben tror att lampan kan vara magisk, och om man gnider den kommer kanske en ande fram och uppfyller en önskan. Mycket riktigt. När Kalle gnider lampan visar sig anden Petter. Men vad ska Kalle önska sig? Sand?
Visad av SVTB den 26 februari 2012

Regi: Donovan Cook
Manus: Kevin D. Campbell

Röster

Engelska originalröster
Manny...Wilmer Valderrama
Felipe...Carlos Alazraqui
Turner...Dee Bradley Baker
Stretch...Nika Futterman
Squeeze...Nika Futterman
Pat...Tom Kenny
Dusty...Kath Soucie
Rusty...Fred Stoller
Mr. Lopart...Tom Kenny
Kelly...Nancy Truman
Flicker...Grey DeLisle
Dandy Dan...Julian Stone
Jack...Daran Norris
Mr. Kumar...Brian George
Sherman...Bob Gloubermann
Mrs. Portillo...Shelley Morrison
Renaldo...Jessie Corti
Mr. Kumar...Brian George
Nigel...Greg Ellis

Svenska röster
Manny...Albin Flinkas
Kelly...Annica Edstam
Herr Lovart...Ole Ornered
Phillip...Andreas Rothlin Svensson
Spännrik...Göran Engman
Knipps...Norea Sjöquist
Skruvert...Fredrik Lycke
Tänja...Malin My Wall
Klinga...Annika Barklund
Pang...Niklas Gabrielsson
samt... Maria Rydberg, Göran Gillinger, Zannah Parmenius, Charlotte Ardai Jennefors, Jacob Stadell, Peter Sjöquist, Magnus Veigas
Introsång... Andreas Rothlin Svensson, Albin Flinkas, Kristian Ståhlgren, Fredrik Lycke, Niklas Gabrielsson, Malin My Wall, Annica Edstam

Sånger

”Hop Up, Jump In”
Musik och text: Randy Miller, Rick Gitelson

”We Work Together”
Musik och text: Randy Miller, Rick Gitelson

”Hey Manny”
Musik och text: Andy Paley, Tom Kenny

”Power Tools”
Musik och text: Andy Paley, Tom Kenny

”It’s Good to Get Back Home”
Musik och text: Andy Paley, Tom Kenny

Svensk produktion

Dialogregissör: Daniel Sjöberg
Sånginstruktör: Sharon Dyall, Daniel Sjöberg
Dialogöversättning: Dick Eriksson (Mediaplant)
Sångöversättning: Helena Lindgren, Mikael Roupé (Mediaplant)
Kreativt ansvarig: Kirsten Saabye
Studio: SDI Media

Videofakta

2012 års DVD-utgåva
Originaltitel: Handy Manny: Big Construction Job
Produktionsår: 2010
Åldersgräns: Barntillåten
Angiven speltid: 46 min
Språk i Dolby Digital 2.0: Svenska, danska, norska, engelska, ryska
Textade språk: Engelska, ryska, ukrainska samt engelska för personer med nedsatt hörsel
Bildformat: 16:9 – 1,78:1
Antal skivor: 1
Regionskoder: 2, 5
EAN-kod: 8 717418 338626
Distribution: Walt Disney Studios Home Entertainment
Extramaterial:

Premiärdatum

På DVD i USA o Canada den 16 november 2010
På DVD i Storbritannien den 20 februari 2012
På DVD i Tyskland den 24 maj 2012
Första svenska DVD-utgåvan den 30 maj 2012

Övrigt

Tv-serien Händige Manny hade urpremiär på Disney Channel i USA den 16 september 2006 och svensk premiär på Playhouse Disney den 11 november samma år.

Bilder

Buller och Borris
Mannys handverktyg känner sig underlägsna de motordrivna verktygen Buller och Borris. (Klicka på bilden för att se den i större format!) © Disney.
Kranföraren Manny
Manny provar på livet som kranförare på en stor byggarbetsplats. (Klicka på bilden för att se den i större format!) © Disney.

Källor

Walt Disney Studios Home Entertainment, Stockholm 2012
Händige Manny: Manny och byggjobbet (DVD-film), Walt Disney Studios Home Entertainment, Stockholm 2012
The Internet Movie Database, http://www.imdb.com/


Texten på denna sida © 2012 Anders M Olsson, [email protected]. Bilder och citat från Händige Manny: Manny och byggjobbet © Disney. Sidan senast uppdaterad den 10 juni 2012.

Designed and produced by Tonakai Studio