In English

Walt Disney Treasures:
The Adventures of Oswald the Lucky Rabbit

Walt Disney Treasures: The Adventures of Oswald the Lucky Rabbit (2007)
DVD-omslag (2009)
DVD-omslag från 2009 © Disney

Walt Disney brukade säga att ”allt började med en mus”. Men det stämmer inte riktigt. Innan Musse Pigg ens var påtänkt producerade Disney bl.a. en framgångsrik serie tecknade kortfilmer med Lyckokaninen Oswald. Tyvärr hade Disneystudion inte rättigheterna till sin figur – det hade distributören Universal, representerad av Winkler Productions och Charles Mintz. När Disney och Mintz inte längre var överens om de ekonomiska villkoren tog Mintz helt sonika över den fortsatta produktionen i egen regi. Walt Disney lät sig förstås inte nedslås. Efter bara ett par månader hade han en ny tecknad figur på gång – Musse Pigg. Musse skulle som vi alla vet bli en mycket större stjärna än Oswald. Men det är en annan historia.

Under nästan 80 år ägdes rättigheterna till Oswald av Universal Studios. Men i februari 2006 meddelades att Disney genom en bytesaffär fått tillbaka rättigheterna till kaninen. I den här samlingen får vi se 13 kortfilmer med Oswald, vilket i stort sett är allt som finns bevarat av Disneys produktion. Samtliga är svartvita stumfilmer med nyproducerat musikackompanjemang, och de finns på disc 1 i samlingen. På disc 2 får vi se exempel på andra kortfilmer av den legendariske tecknaren Ubbe (Ub) Iwerks som var tongivande i Disneys tidigaste animerade filmer. Programmet presenteras av den kände filmkritikern och experten på disneyfilmer Leonard Maltin.

Avsnitt på disc 1

Trolley Troubles (1927)

Oswald arbetar som spårvägsförare och tar sina passagerare med på en vådlig åktur.

Animatörer: Ubbe Iwerks, Hugh Harman, Rollin ”Ham” Hamilton, Friz Freleng, Ben Clopton, Norm Blackburn, Les Clark
Foto: Mike Marcus

Oh Teacher (1927)

Oswald skjutsar sin flickvän till skolan på en cykel med sidovagn. Skolans översittare, en katt, gillrar en fälla och lyckas stjäla både cykel och flickvän. På rasten råkar översittaren slå knockout på sig själv. Flickvännen tror att det är Oswald som har knockat honom och kommer tillbaka.

Animatörer: Ubbe Iwerks, Hugh Harman, Rollin ”Ham” Hamilton, Friz Freleng, Ben Clopton, Norm Blackburn, Les Clark
Foto: Mike Marcus

Great Guns! (1927)

Oswald tar värvning och drar ut i kriget. Mest står han passiv i sin skyttegrav och beundrar ett foto av sin flickvän. När en bomb faller rakt genom fotot vaknar Oswald och börjar delta i olika strider. Han blir skadad, ja faktiskt skjuten i småbitar. På sjukhuset sätts han ihop av sin flickvän som arbetar som sköterska.

Animatörer: Ubbe Iwerks, Hugh Harman, Rollin ”Ham” Hamilton, Paul Smith, Friz Freleng, Ben Clopton, Norm Blackburn, Les Clark
Foto: Mike Marcus

The Mechanical Cow (1927)

Oswald lyckas med stora svårigheter väcka sin mekaniska ko och ger sig sen ut för att sälja mjölk. En buse kidnappar Oswalds flickvän. Oswald tar upp jakten ridande på sin ko.

Animatörer: Ubbe Iwerks, Hugh Harman, Rollin ”Ham” Hamilton, Paul Smith, Friz Freleng, Ben Clopton, Norm Blackburn, Les Clark
Foto: Mike Marcus

The Ocean Hop (1927)

Oswald ställer upp i en flygtävling från New York till Paris. Hans plan saboteras av Svarte Petter, men Oswald tillverkar ett nytt av en levande tax(!) och vinner på så sätt tävlingen.

Animatörer: Hugh Harman, Rollin ”Ham” Hamilton
Foto: Mike Marcus

All Wet (1927)

Oswald säljer varm korv i en kiosk på stranden. För att kunna hålla ögonen på sin flickvän byter han plats med badvakten. Flickvännen ror ut på havet i en båt och låtsas drunkna för att få Oswalds uppmärksamhet. Men en haj går till anfall och är nära att kosta dem båda livet.

Manus: Ubbe Iwerks
Animatörer: Ubbe Iwerks, Hugh Harman, Rollin ”Ham” Hamilton, Paul Smith, Friz Freleng, Ben Clopton, Norm Blackburn, Les Clark
Foto: Mike Marcus

Rival Romeos (1928)

Oswald och Petter tävlar om en flickas gunst. En kappkörning i bil vinns ganska lätt av Oswald som därmed får fördelen av att vara först framme vid flickans hus. När Oswald ska sjunga serenad lägger sig en get i leken och äter upp hans noter och instrument. Så småningom kommer Petter i kapp och bråk uppstår. I villervallan väljer flickan att istället följa med en tredje kavaljer som anländer på motorcykel.

Animatörer: Ubbe Iwerks m.fl.

Bright Lights (1928)

Oswald förälskar sig i dansösen Mlle Zulu på en teateraffisch. Han gör upprepade försök att smita in på teatern via sceningången. För att undgå vaktmästarens vaksamma blick gömmer sig Oswald i en bur med vilda djur. Plötsligt upptäcker han att han har sällskap av en leopard. Oswald tränger sig ut genom gallret, men leoparden följer efter och börjar jaga honom. Buren innehåller även ett antal lejon som också lyckas rymma. Det blir fullt kaos på teatern och publiken flyr för livet.

Animatörer: Hugh Harman, Rollin ”Ham” Hamilton
Foto: Mike Marcus

Ozzie of the Mounted (1928)

I full snöstorm ger sig den ridande polisen Oswald ut för att fånga Svarte Petter. Det blir en vild jakt när Oswald på sin mekaniska häst hela tiden är hack i häl på Petters hundspann. Jakten tar en ny vändning när Petter råkar väcka en sovande grizzlybjörn. Oswald utnyttjar situationen och låter björnen jaga Petter ända in i arresten.

Animatörer: Ubbe Iwerks, Rollin ”Ham” Hamilton, Hugh Harman, Ben Clopton, Les Clark
Foto: Mike Marcus

Oh What a Knight (1928)

Den medeltida trubaduren Oswald kommer ridande på sin mulåsna. Han närmar sig ett slott där en skön jungfru hålls fången av Svarte Petter. Oswald tar sig in på slottet, lyckas besegra Petter, befria jungfrun och vinna hennes kärlek.

Foto: Mike Marcus

Sky Scrappers (1928)

Oswald arbetar på ett bygge. Det blir lunchrast och Oswald köper ett matpaket av sin flickvän Fanny. Men högt uppe i stålskelettet till den blivande skyskrapan sitter Svarte Petter. Han kidnappar Fanny genom att hissa upp henne till sig med en krok. Oswald klättrar efter och lyckas med viss svårighet manövrera ut Petter.

Foto: Mike Marcus

The Fox Chase (1928)

Oswald deltar i en rävjakt, men hans häst är inte speciellt samarbetsvillig. Dessutom är räven en listig skojare som vet många sätt att förvilla sina förföljare.

Animatörer: Hugh Harman, Rollin ”Ham” Hamilton
Foto: Mike Marcus

Tall Timber (1928)

Oswald lever friluftsliv och paddlar nerför strida strömmar i sin kanot. Sen blir det andjakt, men då råkar Oswald skjuta hål på kanoten och sänka den. Utan båt tar sig Oswald i land och drabbas av nya motgångar. En älg, ett stort stenblock och en björnfamilj gör i tur och ordning livet besvärligt för Oswald.

Animatörer: Hugh Harman, Rollin ”Ham” Hamilton
Foto: Mike Marcus

Avsnitt på disc 2

På disc 2 får vi först se tre kortfilmskomedier med Alice, en levande flicka på äventyr i Disneys tecknade fantasivärld. Sen följer två tidiga Musse Pigg-filmer och en Silly Symphony.

Alice Gets Stung (1925)

Katten Julius jagar och fångar en kanin. Kaninen ber för sitt liv, så Julius släpper henne fri, men förstår snart att han har blivit lurad. Alice och Julius får sen se några björnar som spelar och dansar. Alice skjuter på skoj med gevär mot björnarna. En av dem blir riktigt uppretad och jagar bort Alice och Julius.

Medverkande: Virginia Davis (Alice)
Animatörer: Ubbe Iwerks, Rollin ”Ham” Hamilton, Thurston Harper
Tuschning: Lillian Bounds, Kathleen Dollard
Foto: Mike Marcus (animation), Phil Tannura (live action)

Alice’s Balloon Race (1925)

Julius och Alice deltar i en stor ballongtävling. För att ha en chans att vinna priset på 10 000 dollar måste de använda hela sin påhittighet mot allt från oärliga medtävlare till kraftiga åskväder.

Medverkande: Margie Gay (Alice)
Animatörer: Ubbe Iwerks, Rollin ”Ham” Hamilton, Thurston Harper, Hugh Harman, Rudolph Ising
Tuschning: Ruth Disney, Irene Hamilton, Hazelle Linston, Walker Harman
Foto: Rudolph Ising

Alice in the Wooly West (1926)

Alice befinner sig ombord på en diligens som blir överfallen och rånad av en björnbuse och hans musbanditer. Katten Julius dyker upp och skjuter alla mössen. Björnbusen kidnappar Alice och flyr till häst. Julius följer efter och räddar Alice.

Medverkande: Margie Gay (Alice)
Animatörer: Ubbe Iwerks, Rollin ”Ham” Hamilton, Hugh Harman, Rudolph Ising
Tuschning: Ruth Disney, Irene Hamilton, Walker Harman
Foto: Rudolph Ising

Flygtokig (Plane Crazy, 1928)

Den här svartvita filmen var Musse Piggs allra första film. Den gjordes ursprungligen som stumfilm, men försågs med ljud efter Disneys stora framgångar med Steamboat Willie.

Inspirerad av Charles Lindbergs atlantflygning bygger Musse ett träflygplan som han genast kraschar mot ett träd. I brist på annat material gör han med några enkla handgrepp om sin bil till ett flygplan. Han tar Mimmi med på en vådlig flygtur och försöker flörta med henne under färden.

Regi: Walt Disney
Animatör: Ubbe Iwerks
Tuschning: Hazel Sewell, Lillian Disney, Edna Disney
Foto: Mike Marcus
Musik: Carl Stalling

Steamboat Willie (1928)

Svarte Petter är kapten på en flodångare, och Musse är styrman. Flodbåten stannar till vid en brygga för att ta ombord last och boskap. Även Mimmi vill åka med, men hon kommer för sent och blir akterseglad. Då kommer Musses påhittighet väl till pass, för han lyckas nämligen hissa ombord Mimmi med båtens kran. När Mimmi väl kommit ombord spelar Musse lite musik på husgeråd och annat som råkar finnas till hands.

Steamboat Willie var Walt Disneys första ljudfilm. Den brukar även räknas som Musse Piggs genombrottsfilm, trots att det redan fanns två stumfilmer med Musse. När man ser filmen idag blir man nästan förfärad över hur Musse får fram musik genom att ”misshandla” ett antal djur.

Regi: Walt Disney
Animatörer: Ubbe Iwerks, Les Clark, Johnny Cannon, Wilfred Jackson, Dick Lundy
Musik: Wilfred Jackson
Dirigent: Carl Edouarde

Skelettdansen (The Skeleton Dance, 1929)

Den allra första filmen i Silly Symphony-serien. Klockan slår midnatt. På kyrkogården vaknar skeletten till liv och utför en makaber dans.

Regi: Walt Disney
Manus: Carl Stalling
Musik: Carl Stalling, Edvard Grieg
Animatörer: Ubbe Iwerks, Les Clark, Wilfred Jackson
Layout och bakgrunder: Ubbe Iwerks

Svensk produktion

Eftersom kortfilmerna till övervägande delen är stumma med undantag för musik och ljudeffekter finns inget behov av dubbning. Delar av programmet innehåller dock svenska texter. Jag har ingen uppgift på vem som har gjort översättningen.

Videofakta

2009 års DVD-utgåva
Originaltitel: Walt Disney Treasures: The Adventures of Oswald the Lucky Rabbit
Produktionsår: 2007
Angiven speltid: 2 timmar 52 minuter
Språk i Dolby Digital 2.0 eller 5.1: Engelska
Text: Svenska, danska, norska, finska, engelska, isländska, franska, tyska, spanska, italienska samt engelska för personer med nedsatt hörsel
Åldersgräns: Barntillåten
Bildformat: 4:3 – 1,33:1
Antal skivor: 2
Regionskod: 2
Distribution: Walt Disney Studios Home Entertainment
Extramaterial: Innehåller bl.a. en dokumentär om den legendariske tecknaren Ub Iwerks som var tongivande i Disneys tidigaste animerade filmer och en av Walt Disneys närmaste medarbetare.

Premiärdatum

Urpremiär på DVD i USA och Canada (region 1) den 11 december 2007
Första svenska DVD-utgåvan den 27 maj 2009

Övrigt

En moderniserad version av Oswald (med helt annat utseende och utan kopplingar till Disney) har förekommit under namnen Kalle Kanin och Pelle Kanin i svenska serietidningar.

Bilder

Trolley Troubles
Oswald putsar på sin spårvagn i Trolley Troubles. Dammvippan är för övrigt Oswalds egen svans. Det var ett vanligt förekommande skämt på den tiden att tecknade figurer tog loss olika kroppsdelar för att användas som redskap. © Disney
The Mechanical Cow
Oswald säljer mjölk direkt från sin mekaniska ko. © Disney
Steamboat Willie
I den här scenen ur Steamboat Willie har en get ätit upp både notblad och musikinstrument. När Mimmi vevar på getens svans kommer det musik ur gapet. Exakt samma skämt finns i Oswald-filmen Rival Romeos. © Disney

Källor

Walt Disney Studios Home Entertainment, Stockholm 2009
Disney, The Adventures of Oswald the Lucky Rabbit (DVD-film reg 1), Buena Vista Home Entertainment, Burbank California 2007
Merritt & Kaufman, Walt in Wonderland, The John Hopkins University Press, Baltimore and London 1993
Merritt & Kaufman, Walt Disney’s Silly Symphonies, La Cineteca del Friuli, Gemona, Italien 2006
I.N.D.U.C.K.S., http://inducks.org/
The Encyclopedia of Disney Animated Shorts, http://www.disneyshorts.org/
The Internet Movie Database, http://www.imdb.com/


Texten på denna sida © 2009 Anders M Olsson, [email protected]. Bilder från The Adventures of Oswald the Lucky Rabbit © Disney. Sidan senast uppdaterad den 21 maj 2009.

Designed and produced by Tonakai Studio