In English

Walt Disney Treasures:
Mickey Mouse in Living Colour

Walt Disney Treasures: Mickey Mouse in Living Color (2001)
DVD-omslag (2003)
DVD-omslag från 2003 © Disney

Musse Pigg sågs första gången på bio 1928, men han gjorde sin färgdebut relativt sent i ”karriären”. Trots att Walt Disney regelmässigt producerade Silly Symphonies i färg ansåg han att Musse inte behövde den extra attraktionskraft som färgfilmen kunde ge. Musse var populär ändå, så man fortsatte att göra hans filmer i svartvitt. Men 1935 var det äntligen dags att ta steget fullt ut. I denna den första delen av Mickey Mouse in Living Colour får vi se alla Musse Piggs färgfilmer från åren 1935 t.o.m. 1938. Programmet presenteras av den kände filmkritikern och experten på disneyfilmer Leonard Maltin.

Avsnitt på disc 1

Den stora konserten (The Band Concert, 1935)

I sin första färgfilm dirigerar Musse Pigg ett friluftsuppförande av ouvertyren till Wilhelm Tell av Rossini. Kalle Anka säljer förfriskningar från en vagn och stör konserten genom att spela Turkey in the Straw på tvärflöjt. En tromb drar fram och är nära att sätta stopp för föreställningen, men musikanterna ger minsann inte upp så lätt!

Regi: Wilfred Jackson
Manus och layout: Hugh Hennesy, Terrell Stapp
Animatörer: Johnny Cannon, Les Clark, Ugo D’Orsi, Frenchy De Tremaudan, Gerri Geronomi, Hustzi Horvath, Dick Huemer, Jack Kinney, Wolfgang Reitherman, Archie Robin, Louie Schmitt, Dick Williams, Roy Williams, Cy Young

Musses trädgård (Mickey’s Garden, 1935)

Musse har stora problem med skadedjur i trädgården. Så han gör i ordning en kraftfull blandning av starka insektsgifter. Men Musse inandas giftet av misstag och börjar hallucinera. Runt omkring honom tycks växter och insekter växa till jätteformat medan Musse själv känner sig liten som en insekt.

Regi: Wilfred Jackson
Animatörer: Art Babbitt, Dick Huemer
Mellantecknare: Ollie Johnston
Musik: Leigh Harline

Musse Piggs brandkår (Mickey’s Fire Brigade, 1935)

Musse, Kalle och Långben rycker ut för att släcka en brand i ett hyreshus. Medan Kalle och Långben gör sitt bästa inne i huset försöker Musse bekämpa branden utifrån. Klarabella – som just håller på att bada – tror att de tre brandmännen är smygtittare.

Regi: Ben Sharpsteen
Animatörer: Paul Allen, Myron ”Grim” Natwick, Fred Spencer, Bill Tytla, Cy Young
Mellantecknare: Milt Kahl
Musik: Bert Lewis

Plutos domedag (Pluto’s Judgement Day, 1935)

Plutos vilda kattjakt slutar med en skarp tillrättavisning i Musses vardagsrum. Musse beordrar Pluto att ligga ner framför brasan. Efter en stund somnar Pluto och drömmer att han hamnar inför rätta i en domstol som helt och hållet består av katter.

Regi: David Hand
Animatörer: Fred Moore, Hamilton Luske, Bill Roberts, Ward Kimball

Musse åker skridskor (On Ice, 1935)

Det är en vacker vinterdag och alla de centrala disneyfigurerna är ute och åker skridskor på en tillfrusen sjö. Musse försöker imponera på Mimmi med avancerad åkning. Långben passar på att fiska i en isvak, och Kalle Anka kan inte låta bli att busa med Pluto.

Regi: Ben Sharpsteen
Animatörer: Norm Ferguson, Webb Smith, Art Babbitt, Eric Larson
Musik: Frank Churchill, Leigh Harline, Bert Lewis

Polomatchen (Mickey’s Polo Team, 1936)

Det blir en kaotisk match när de tecknade disneyfigurerna spelar hästpolo mot några kända filmstjärnor. I Musses lag spelar Musse Pigg, Kalle Anka, Långben och Stora Stygga Vargen. I filmstjärnornas lag spelar Charlie Chaplin, Harpo Marx samt Helan och Halvan. Som domare fungerar Jack Holt.

Regi: David Hand
Animatörer: Art Babbit, Dick Huemer

Livet på landet (Orphans’ Picnic, 1936)

Musse och Kalle har ordnat en utflykt för föräldralösa musbarn. Kalle dukar fram en picknick som han förgäves försöker hindra barnen att ta för sig av innan måltiden. Under tiden leker Musse blindbock med några andra av barnen.

Regi: Ben Sharpsteen
Animatörer: Les Clark, Shamus Culhane, Dick Lundy, Al Eugster

Musse Piggs opera (Mickey’s Grand Opera, 1936)

Det är galakväll på operan. Klara Kluck och Kalle Anka sjunger duett, och Musse Pigg dirigerar orkestern. I kulisserna råkar Pluto öppna en koffert med trollerirekvisita. Snart utbryter fullt kaos när scenen fylls med trollkarlens duvor och kaniner.

Regi: Wilfred Jackson
Animatörer: Les Clark, Dick Lundy
Musik: Leigh Harline

I backspegeln (Thru the Mirror, 1936)

I drömmen passerar Musse genom spegeln och hamnar i en bakvänd värld, på samma sätt som Alice i Lewis Carrolls välkända bok.

Regi: Dave Hand
Animatörer: Dick Lundy, Bob Wickersham, Hardie Gramatky, Carl Barks
Manus: Joe Grant, Bob Kuwahara, Bill Cotrell
Musik: Frank Churchill, Leigh Harline, Paul J. Smith

Flyttdagen (Moving Day, 1936)

Kalle, Musse och Långben ligger efter med hyran, så Svarte Petter kommer för att vräka dem. Våra vänner har inget annat alternativ än att packa och flytta. När Svarte Petter kommer tillbaka för att göra utmätning får en gasläcka hela huset att explodera. Men möblerna landar snyggt och prydligt på flyttlasset.

Regi: Ben Sharpsteen
Animatörer: Fred Spencer, Al Eugster, Art Babbitt

Musses rival (Mickey’s Rival, 1936)

Musse och Mimmi förbereder en picknick i det gröna när en gammal pojkvän till Mimmi dyker upp. Mortimer, som han heter, uppträder arrogant och beter sig som om Mimmi fortfarande var hans flicka. Men när en folkilsken tjur slipper lös får Mortimer brått att ge sig iväg. Musse måste på egen hand ta hand om tjuren och rädda Mimmi.

Regi: Wilfred Jackson
Animatörer: Clyde Geronomi, Dick Huemer
Mellantecknare: Ollie Johnston

Bergsklättrare (Alpine Climbers, 1936)

Kalle, Musse och Pluto klättrar i alperna, men det lokala djurlivet (örnar och bergsgetter) ställer till oväntade problem.

Regi: Dave Hand
Animatörer: Bill Roberts, Norman Ferguson, Dick Huemer
Musik: Albert Hay Malotte

Musse Piggs cirkus (Mickey’s Circus, 1936)

Musse Pigg är konferencier när cirkusen ger en gratisföreställning för föräldralösa musungar. Kalle Anka uppträder med sina dresserade sjölejon. Musse och Kalle blir sen ofrivilligt skjutna ur en kanon och hamnar högst upp i tältets topp. För att rädda livhanken måste de utföra vådliga balanskonster på slak lina.

Regi: Ben Sharpsteen
Animatörer: Al Eugster, Milt Kahl, Frank Thomas

Musse Piggs elefant (Mickey’s Elephant, 1936)

Rajan av Ghaboon har skickat elefantungen Bobo som present till Musse, men Pluto uppskattar inte alls sin nya lekkamrat. Då hittar Pluto en burk kajennpeppar som han använder mot elefanten. Pepparn ger Bobo så våldsamma nysattacker att både elefanthuset och Plutos koja blåser i småbitar.

Regi: David Hand
Animatörer: Norman Ferguson, Dick Huemer, Frank Thomas
Musik: Albert Hay Malotte

Avsnitt på disc 2

Hembryggt mod (The Worm Turns, 1937)

Musse Pigg framställer en hisklig häxbrygd efter recept i en gammal bok. Sen provar han brygden på allehanda försöksdjur. Alla som får sig en dusch blir övernaturligt starka. En fluga tar sig lätt ur spindelns nät och lär spindeln en läxa. En husmus kan utan vidare spöa upp katten o.s.v.

Regi: Ben Sharpsteen
Animatörer: Al Eugster m.fl.

Musse som trollkonstnär (Magician Mickey, 1937)

Musse uppträder som trollkonstnär och Kalle häcklar honom från en sidologe.

Regi: David Hand
Animatörer: Ed Love m.fl.
Musik: Albert Hay Malotte

Älgjakten (Moose Hunters, 1937)

Långben och Kalle har förklätt sig till älgko i syfte att locka fram en riktig älg. Under tiden står Musse dold med geväret i beredskap. Jaktlaget lyckas visserligen locka fram två älgar, men när de mäktiga djuren råkar i luven på varandra finner våra vänner det säkrast att fly fältet.

Regi: Ben Sharpsteen
Animatörer: Jack Kinney, Norman Ferguson, Art Babbitt

Amatörtävling (Mickey’s Amateurs, 1937)

Musse är programledare för en amatörtävling i radio. Första tävlande är Svarte Petter som snabbt blir utkörd från scenen. Sen kommer Kalle Anka och reciterar ”Blinka lilla stjärna där”. Det går inte så bra för Kalle, men han ger inte upp i första taget. Vi får även höra Klara Kluck sjunga en koloraturvals ackompanjerad av Klarabella. Programmet avslutas med Långbens enmansband.

Regi: Pinto Colvig, Walt Pfeiffer, Erdman Penner
Animatörer: Ed Love, Al Eugster, Art Babbitt
Musik: Oliver Wallace

Semester på Hawaii (Hawaiian Holiday, 1937)

Här träffar vi alla de centrala disneyfigurerna i några löst sammanhållna sketcher i söderhavsmiljö. Mimmi dansar till Musses hawaiimusik, Långben försöker surfa på vågorna, Pluto utforskar det lokala djurlivet och Kalle Anka är nära att sätta eld på sin fjäderdräkt.

Regi: Ben Sharpsteen
Animatörer: Wolfgang Reitherman, Al Eugster, Seamus Culhane

Klockrent (Clock Cleaners, 1937)

Musse, Kalle och Långben ska rengöra ett stort tornur. Arbetet kompliceras av klockans motsträviga urverk och av att en stork har byggt bo bland kugghjulen.

Regi: Ben Sharpsteen
Animatörer: Bill Roberts, Al Eugster, Wolfgang Reitherman

Spökjägare (Lonesome Ghosts, 1937)

Några spöken som bor i ett gammalt ruckel har tråkigt för de har ingen att skrämma. Så de ringer till Musses spökjägarfirma i hopp om att få lite ”underhållning”. Men det blir Musse och hans vänner som får sista skrattet på spökenas bekostnad.

Regi: Burt Gillett
Animatörer: Isadore Klein, Ed Love, Milt Kahl, Marvin Woodward, Bob Wickersham, Clyde Geronimi, Dick Huemer, Dick Williams
Musik: Albert Hay Malotte

Båtbyggarna (Boat Builders, 1938)

Musse, Kalle och Långben sätter ihop ett fartyg i byggsats. (Ingen modell, utan en fullstor skuta!) Alla tre råkar ut för diverse missöden under arbetets gång. När det är dags att sjösätta fartyget fäller hon ihop sig själv och sjunker.

Regi: Ben Sharpsteen
Animatörer: Frenchy De Traumadan m.fl.

Musses husvagn (Mickey’s Trailer, 1938)

Den här kortfilmen måste vara välkänd för alla svenskar som har sett julaftonsprogrammet på TV. Musse, Kalle och Långben är på semester i Musses toppmoderna husvagn. Men drömsemestern blir en mardröm när husvagnen lossnar från bilen och skenar nerför den branta klippvägen.

Regi: Ben Sharpsteen
Animatörer: Ed Love m.fl.

Musse Pigg som valfångare (The Whalers, 1938)

Musse är kapten på ett valfångstfartyg. Kalle sitter i utkiken och försöker äta en smörgås i lugn och ro. Musse försöker utan större framgång tömma en hink spillvatten i lovart. Så får Kalle syn på en val. Efter mycket fumlande lyckas Långben avfyra harpunen, men han trasslar in sig i linan och hamnar själv inne i valen. En vild jakt följer, och av fartyget blir till slut bara kaffeved.

Regi: Dick Huemer
Animatörer: Ed Love, Al Eugster, Art Babbitt
Musik: Albert Hay Malotte

Musses papegoja (Mickey’s Parrot, 1938)

Det är en mörk och regnig kväll när en bur med en papegoja faller av en flyttbil alldeles utanför Musses hus. På radion har det just meddelats att en farlig brottsling har rymt, så Musses nerver är på helspänn. Papegojan klättrar in genom ett öppet fönster och hamnar i Musses pannrum. Medan Musse går för att undersöka de underliga ljuden från källaren kommer papegojan upp i vardagsrummet genom en ventil. Där är det Pluto som råkar ut för diverse förvecklingar när papegojan börjar prata, och rösten tycks komma från guldfiskskålen...

Regi: Bill Roberts

Den modige lille skräddaren (The Brave Little Tailor, 1938)

Musse Pigg är skräddare i en liten medeltida stad. En dag lyckas han smälla sju flugor i ett enda slag. Genom ett missförstånd tror befolkningen att han har dödat sju jättar. Så kungen utser Musse till officiell jättedödare. Och vad värre är – jätten är på väg med tunga steg...

Regi: Bill Roberts
Animatörer: Fred Moore, Bill Tytla, Ollie Johnston, Frank Thomas

Musses party (Mickey’s Surprise Party, 1939)

Den här filmen är en reklamfilm för Nabiscos kakor som Disney producerade till världsutställningen i New York 1939. Den finns inte med i de vanliga menyerna, utan man kommer åt den som ett påskägg, se nedan.

Mimmi förbereder en överraskning till Musse. Hon tänker baka samma sorts kakor som Musses mamma brukade baka. Dessvärre råkar hunden Fifi välta en kartong popcorn så att innehållet hamnar i kaksmeten. Kakorna blir vidbrända och närmast explosiva. Men Musse räddar situationen genom att ge sig iväg och handla färdiga kakor – samma sorts kakor som hans mamma brukade köpa!

Animatörer: Ollie Johnston m.fl.

Påskägg

Det finns två ”påskägg”, d.v.s. dolt extramaterial:

  1. Gå till huvudmenyn på disc 1. Flytta markören till årtalet 1936, och tryck på högerpilen så att Musses huvud blir markerat. Tryck ENTER så får du se ett utdrag ur tv-programmet The Disneyland Story där Walt Disney själv berättar lite om Musse Piggs historia.
  2. Gå till huvudmenyn på disc 2. Flytta markören till texten VISA ALLT. Tryck på uppåtpil så att ordet MOUSE blir markerat. Tryck ENTER så får du se en extra kortfilm, Musses Party från 1939.

Sånger

”Ouvertyren till Wilhelm Tell”
Musik: Gioacchino Rossini

”Turkey in the Straw”
Musik och text: Trad.?

”Skridskoåkarna” / ”Les patineurs”
Musik: Emil Waldteufel

”A Stein Song” (It’s Always Fair Weather...)
Musik och text: Richard Hovey

”La Cucaracha”
Musik och text: Trad.

”Cielito Lindo”
Musik: Trad. / Carlo Fernandez
Text: Querino Mendoza y Cortez

”Yankee Doodle”
Musik och text: Trad.

”Galop Infernal” (Can-can)
Musik: Jacques Offenbach

”Asleep in the Deep”
Musik: Henry W. Petrie
Text: Arthur J. Lamb

”Kyssen” / ”Il bacio”
Musik: Luigi Arditi

”Vilken härlig sommardag” / ”In the Good Old Summertime”
Musik: George Evans
Text: Ren Shields

”A Hot Time in the Old Town Tonight”
Musik: Joe Hayden
Text: Theodore A. Metz

”On The Beach at Waikiki” (Honi Kaua Wikiwiki)
Musik: Henry Kailimai
Text: G.H. Stover

”Aloha Oe”
Musik och text: Lydia Liliuokalani

”Sailor’s Hornpipe”
Musik och text: Trad.

”When The Bell In The Lighthouse Rings Ding Dong”
Musik: Alfred Solman
Text: Arthur J. Lamb

”Blow the Man Down”
Musik och text: Trad.

”She’ll Be Coming ’round the Mountain”
Musik och text: Trad.

Svensk produktion

DVDn innehåller endast svensk text, ej svenskt tal. Jag har ingen uppgift på vem som har gjort översättningen.

Videofakta

2003 års DVD-utgåva
Produktionsår: 2001
Angiven speltid: 3 timmar 11 minuter
Språk i Dolby Digital 2.0: Engelska
Text: Svenska, danska, norska, finska, engelska samt engelska för personer med nedsatt hörsel
Åldersgräns: Barntillåten
Bildformat: 4:3 – 1,33:1
Antal skivor: 2
Regionskod: 2
Distribution: Buena Vista Home Entertainment

Extramaterial:

  • Penntest – Musse Piggs brandkår, Plutos domedag och Musse åker skridskor
  • Priskandidaternas parad
  • Påskägg: Walt och Musse
  • Mickey in Living Color med Leonard Maltin
  • Påskägg: Musses Party
  • Bildgalleri

Premiärdatum

Urpremiär på DVD i USA och Canada (region 1) den 4 december 2001
På DVD i Sverige den 12 november 2003
Disc 1 kunde köpas som bilaga till Aftonbladet den 4–5 april 2009
Disc 2 kunde köpas som bilaga till Aftonbladet den 11–12 april 2009

Övrigt

Musses husvagn har ingått i julaftonsprogrammet på svensk tv sedan 1982. Berättelsen finns som serie i boken Disneys julafton (2000).

Den modige lille skräddaren finns som serie i Kalle Anka & C:o nr 6, 7 och 8 1961 med repris i Musse Piggs jubelpartaj (1970). Filmen nominerades till en Oscar i kategorin bästa tecknade kortfilm, dock utan att vinna. Filmen är baserad på sagan Den tappre skräddaren ur bröderna Grimms samlingar som kan läsas här (på engelska):
http://www.gutenberg.org/etext/11027

Många av kortfilmerna har genom åren haft flera olika svenska namn. Alternativa titlar kan man hitta på kortfilmssidan.

Bilder

Musse Piggs
trädgård
Grönskan i Musses trädgård tycks växa honom över huvudet. © Disney
På hal is
Långben provar en originell fiskemetod. Han släpper ner bitar av tuggtobak i vattnet. När fiskarna hoppar upp för att använda spottkoppen är Långben beredd med träklubban. © Disney
Bergsklättrare
Musse blir överfallen av örnungar, men det är rätt åt honom efter hans försök att plundra boet. © Disney
Semester på Hawaii
Mimmi dansar hula-hula i Semester på Hawaii. © Disney
Klockrent
När Musse och hans vänner ska städa det gamla tornuret upptäcker de att en stork har byggt bo bland kugghjulen. © Disney
Långben
poppar popcorn
Varning! Det här livsfarliga tricket fungerar inte i verkligheten, så försök inte göra om det hemma! I filmen Musses husvagn råkar Långben sticka gaffeln i en lamphållare. Resultatet blir att majskolven som han håller i andra handen förvandlas till popcorn. Den scenen får vi aldrig se i julaftonsprogrammet på TV, men på den här DVDn finns den med. © Disney

Källor

Disney, Mickey Mouse in Living Colour (DVD-film), Buena Vista Home Entertainment, Stockholm 2003
Disney, Hos Musse: Skurkarna (DVD-film), Buena Vista Home Entertainment AB, Stockholm 2003
Disneys Julafton, Egmont Serieförlaget AB, Malmö 2000
I.N.D.U.C.K.S., http://inducks.org/
The Encyclopedia of Disney Animated Shorts, http://www.disneyshorts.org/
The Internet Movie Database, http://www.imdb.com/


Texten på denna sida © 2005, 2007, 2009 Anders M Olsson, [email protected]. Bilder från Mickey Mouse in Living Colour © Disney. Sidan senast uppdaterad den 22 april 2009.

Designed and produced by Tonakai Studio