In English

Walt Disney Treasures:
The Chronological Donald

Walt Disney Treasures: The Chronological Donald Volume One (2004)
DVD-omslag (2004)
DVD-omslag från 2004 © Disney

Den första delen av The Chronological Donald innehåller alla Kalle Ankas klassiska kortfilmer från åren 1936 t.o.m. 1941. Dessutom får vi se Kalles filmdebut i Silly Symphonyfilmen Den kloka lilla hönan från 1934. Programmet presenteras av den kände filmkritikern och experten på disneyfilmer Leonard Maltin.

Avsnitt på disc 1

Den kloka lilla hönan (The Wise Little Hen, 1934)

En liten höna vill gärna ha hjälp med jordbruket, så hon går till Peter Gris och Kalle Anka. Båda låtsas att de har ont i magen för att slippa hjälpa till. När maten är färdig vill Peter och Kalle gärna smaka, men då får de en flaska ricinolja av hönan.

Regi: Wilfred Jackson
Animatörer: Ben Sharpsteen, Archie Robin, Ugo D’Orsi, Wolfgang Reitherman, Clyde Geronimi, Art Babbit, Louie Schmitt, Frenchy de Tremaudan, Dick Huemer, Dick Lundy
Mellantecknare: Ward Kimball
Musik: Leigh Harline

Kalle och Pluto (Donald and Pluto, 1936)

Kalle Anka arbetar som rörmokare och ska täta några läckande rör. Genom en olyckshändelse råkar Pluto svälja Kalles hästskomagnet. Det får lika oväntade som komiska följder!

Regi: Ben Sharpsteen
Animatörer: James H. Culhane, Al Eugster, Norman Ferguson, Jack Hannah, Bill Roberts, Fred Spencer
Manus: Jack Kinney, Roy Williams
Musik: Paul J. Smith

Don Kalle (Don Donald, 1937)

Kajsa gör sin filmdebut som latinamerikansk skönhet i en by på den mexikanska landsbygden. Kalle kommer ridande på en åsna för att uppvakta sin Kajsa. Trots att de ”unga tu” verkar vara hett förälskade skiljs de som ovänner. När Kalle kommer tillbaka har han bytt ut åsnan mot en skinande röd bil. Allt är förlåtet – fast bilen är kanske inte av den allra mest driftsäkra modellen...

Regi: Ben Sharpsteen
Animatörer: Fred Spencer, Al Eugster
Musik: Paul J. Smith

Moderna uppfinningar (Modern Inventions, 1937)

Kalle Anka plankar in på ett tekniskt museum där han blir trakasserad av ett antal robotar.

Regi: Jack King
Manus: Carl Barks m.fl.
Animatörer: Jack Hannah m.fl.
Musik: Oliver Wallace

Kalle och strutsen (Donald’s Ostrich, 1937)

Kalle arbetar som stadsbud på en järnvägsstation. Bland resgodset dyker det upp en levande struts med vidhängande matningsinstruktion: ”Jag äter vad som helst” står det på lappen. Det stämmer bra, för till Kalles stora förtvivlan sätter strutsen i sig ett dragspel, en väckarklocka, en radio m.m. Efter den måltiden är det kanske inte så underligt att strutsen får kraftig hicka.

Regi: Jack King
Manus: Carl Barks
Animatörer: Jack Hannah m.fl.
Musik: Oliver Wallace

Kalle Anka sover middag (Self Control, 1938)

Kalle försöker koppla av i hängmattan, men råkar hela tiden ut för olika störningar. Först är det en fluga som landar på hans fot, sen irriteras han av en kålmask, en höna och en hackspett. Saken blir inte bättre av att Kalle samtidigt lyssnar på ett radioprogram om hur man behåller lugnet i besvärliga situationer.

Regi: Jack King
Manus: Carl Barks
Animatörer: Jack Hannah m.fl.
Musik: Oliver Wallace

Kalle Ankas bättre jag (Donald’s Better Self, 1938)

Här får vi träffa en mycket ung Kalle Anka när han vaknar upp till en ny dag. Kalles bättre jag påminner honom att gå till skolan, men Kalle lyder istället sitt sämre jag och går för att fiska. Efter en våldsam uppgörelse mellan de båda jagen kan Kalle inte längre ignorera sitt bättre jag. Skolbänken nästa!

Regi: Jack King
Manus: Carl Barks
Animatörer: Jack Hannah, Ed Love

Kalles brorsöner (Donald’s Nephews, 1938)

Den här filmen avslöjar att Knatte, Fnatte och Tjatte egentligen är systersöner till Kalle Anka, inte brorsöner. Kalle har nämligen fått ett vykort från sin syster Dumbella som berättar att systersönerna ska komma på besök. När knattarna väl anländer visar de sig vara på sitt allra busigaste humör. Kalle gör flera försök att lugna ner dem med hjälp av en bok om barnuppfostran, men utan verkan.

Regi: Jack King
Manus: Carl Barks, Jack Hannah
Animatörer: Jack Hannah, Paul Allen, Bernie Wolf, Ed Love

Kalle Anka vid Nordpolen (Polar Trappers, 1938)

Kalle och Långben befinner sig i kylslagna polartrakter. Där har de tänkt fånga levande djur till zoo. Långben förföljer en valross och är nära att spetsas på fallande istappar i en grotta. Kalle är trött på att bara äta bönor, så när han får se en pingvin utanför sin igloo vattnas det i munnen. Det första försöket att fånga en pingvin går inte så bra. Men sen tycks Kalle hitta den rätta tekniken när han gör som i berättelsen om Råttfångaren från Hameln.

Regi: Ben Sharpsteen
Animatörer: Ed Love, Al Eugster, Art Babbitt

Kalle Anka blir scout (Good Scouts, 1938)

Kalle och knattarna är ute på scouthajk i Yellowstones nationalpark. Kalle tänker lära knattarna hur man lever friluftsliv, men det blir mest Kalle som får lära sig en och annan läxa. Bland annat ställer en björn och en gejser till stora problem.

Regi: Jack King
Manus: Carl Barks, Harry Reeves
Animatörer: Jack Hannah, Ed Love

Kalle Anka på rävjakt (The Fox Hunt, 1938)

Kalle och Långben är ute på rävjakt. Kalle sköter hunddrevet som består av sex bångstyriga blodhundar. Långben har vissa problem att få sin häst att hoppa över hinder. Till slut lyckas Kalle ta fast räven i svansen – tror han. I själva verket har han fångat en skunk!

Regi: Ben Sharpsteen

Kalle spelar golf / Kalle på golfbanan (Donald’s Golf Game, 1938)

Knattarna utsätter Kalle för en rad elaka skämt på golfbanan.

Regi: Jack King
Manus: Carl Barks, Jack Hannah
Animatörer: Fred Spencer, Jack Hannah, Don Towsley, Al Eugster

Kalle Ankas lyckodag (Donald’s Lucky Day, 1939)

Kalle arbetar som cykelbud och har fått i uppdrag att leverera ett mycket viktigt paket. Vad Kalle inte vet är att paketet innehåller en tidsinställd bomb. Det är dessutom fredagen den trettonde, så Kalle känner sig tvungen att undvika alla otursbringande företeelser såsom krossade speglar och svarta katter.

Regi: Jack King
Manus: Carl Barks, Jack Hannah
Animatörer: Jack Hannah, Ed Love, Al Eugster

Kalle Anka spelar ishockey (The Hockey Champ, 1939)

Kalle hånar knattarna och skryter om hur lätt han kan besegra dem i ishockey. Knattarna antar utmaningen, och den första perioden går väldigt bra för Kalle. Men så blir han övermodig och åtar sig att spela nästa period med bindel för ögonen. Det är precis vad knattarna behöver för att vända matchen...

Regi: Jack King
Manus: Jack Hannah, Carl Barks

Kalle Ankas kusin (Donald’s Cousin Gus, 1939)

Mårten Gås kommer på besök och är nära att äta Kalle ur huset.

Regi: Jack King
Regiassistenter: Jim Handley, Harry Tytle
Manus: Jack Hannah, Carl Barks
Animatörer: Paul Allen, Johnny Cannon, Shamus Culhane, Lee Morehouse, Kenneth Patterson, Wolfgang Reitherman, Don Towsley, Berny Wolf
Animationseffekter: George Rowley, Reuben Timmens
Layout: Bill Herwig
Musik: Oliver Wallace

Kalle Anka badar (Beach Picnic, 1939)

Kalle dukar upp till picknick på stranden och går sen för att bada. Han kan inte låta bli att skoja lite med Pluto som ligger och sover i vattenbrynet. Under tiden börjar ett antal myror bära bort Kalles mat. Kalle lägger ut flugpapper mot myrorna, men det blir först Pluto och sen Kalle själv som fastnar i flugpappret.

Regi: Clyde Geronomi
Animatörer: Seamus Culhane, Al Eugster

Kalle Anka som amiral (Sea Scouts, 1939)

Här får vi träffa Kalle och knattarna som sjöscouter på ett segelfartyg. Dagen till ära har Kalle klätt upp sig i full amiralsuniform. Nu ska ankaret upp och segel ska sättas! Efter ett antal missöden blir Kalle jagad av en haj, men när Kalles älskade amiralsmössa håller på att bli förstörd är det hajen som får sätta sig i säkerhet.

Regi: Dick Lundy
Manus: Carl Barks
Animatörer: Jack Hannah, Ed Love
Musik: Oliver Wallace

Kalle Ankas pingvin (Donald’s Penguin, 1939)

Till Kalles stora förvåning ligger det en levande pingvin i paketet som just kom med posten. Och en sådan är inte lätt att hålla som husdjur. Den kastar nämligen lystna blickar på fiskarna i Kalles akvarium. Till slut tar Kalle fram ett gevär och försöker skjuta pingvinen. Skottet missar, och det blir ett stort hål i väggen. Kalle blir trots allt glad när han får se att pingvinen har överlevt.

Regi: Jack King
Manus: Carl Barks
Animatörer: Jack Hannah m.fl.

Kalle Anka som autografjägare (The Autograph Hound, 1939)

Kalle smyger in på en filmstudio i jakt på autografer. Men när stjärnorna får reda på att Kalle Anka finns på området vill alla ha hans autograf.

Regi: Jack King
Manus: Harry Reeves
Animatörer: John Elliotte, Larry Clemmons, Ed Love, Ward Kimball
Musik: Oliver Wallace

Kalle Anka som polis (Officer Duck, 1939)

Konstapel Kalle Anka får via radion order om att gripa ”lille Tom”. Av namnet att döma borde boven vara liten och klen, men det visar sig att lille Tom är stor och kraftig och egentligen heter Svarte Petter. Efter ett första misslyckat försök att gripa Petter byter Kalle taktik. Han förklär sig till hittebarn och vädjar till Petters fadersinstinkter.

Regi: Clyde Geronimi
Animatörer: Ed Love, Al Eugster

Avsnitt på disc 2

Kalle Anka är nitisk (The Riveter, 1940)

Självsäker och glad i hågen tar Kalle anställning som nitare på ett bygge. Han blir förstås mindre kaxig när han upptäcker att jobbet ska göras högst uppe på stålskelettet till en blivande skyskrapa. Den krävande platschefen Svarte Petter gör inte precis jobbet lättare.

Regi: Dick Lundy
Animatörer: Jack Campbell, Ed Love, Al Eugster

Kalles hundtvätt (Donald’s Dog Laundry, 1940)

Kalle har just byggt en automatisk tvättmaskin för hundar, och nu tänker han prova den på Pluto. Efter flera misslyckade försök att locka in Pluto i maskinen kan Kalle till slut konstatera att den fungerar perfekt – som anktvätt!

Regi: Jack King
Regiassistent: Bob Newman
Animatörer: Paul Allen, Lee Blair, Johnny Cannon, Nick De Tolly, Nick George, Emery Hawkins, John Lounsbery, Lee Morehouse, Kenneth Muse, Grant Simmons, Claude Smith, Norman Tate, Judge Whitaker
Layout: Bill Herwig
Musik: Oliver Wallace

Kalle Anka som klisterprins (Billposters, 1940)

Kalle och Långben ska klistra upp affischer. Vingarna på en väderkvarn ställer till stora problem för Långben, och Kalle störs hela tiden av en glupsk getabock.

Regi: Clyde Geronimi
Animatörer: Ed Love, Al Eugster

Herr Anka på träff (Mr. Duck Steps Out, 1940)

Kalle är på väg hem till Kajsa för att uppvakta henne. Kalle vill helst slippa knattarnas sällskap, för de försöker hela tiden sabotera romansen. Men knattarnas upptåg blir trots allt till nytta för Kalle när lite popcorn sätter fart på hans dansskicklighet!

Regi: Jack King
Manus: Carl Barks

Kalle Ankas aktersnurra (Put-Put Troubles, 1940)

Kalle kämpar hårt med att starta sin trilskande utombordsmotor. Under tiden har Pluto egna problem med en resårfjäder från en kasserad sängbotten.

Regi: Riley Thompson
Manus: Carl Barks

Kalle Anka på semester (Donald’s Vacation, 1940)

Kalle vill bara ha en lugn och avkopplande campingsemester, men problemen hopar sig redan när han ska fälla upp sin solstol. Så småningom kan han trots allt luta sig tillbaka i stolen och njuta, men då börjar några jordekorrar bära bort hans mat. När en argsint björn blir alltför närgången finner Kalle det säkrast att fly fältet.

Regi: Jack King
Manus: Jack Hannah, Carl Barks
Animatörer: Jack Hannah, Ed Love

Fönsterputsarna (Window Cleaners, 1940)

Det blir både svårt och farligt för Kalle när han ska putsa fönstren från utsidan av en hög skyskrapa. Pluto assisterar, men tycks mest vara till besvär. Ett ilsket bi sätter ytterligare käppar i hjulet.

Regi: Jack King
Manus: Jack Hannah, Carl Barks

Kalle Anka som brandsoldat (Fire Chief, 1940)

Kalle Ankas arbetsdag som brandchef blir mindre lyckad när han – med viss medverkan av knattarna – bränner upp både brandstationen och brandbilen.

Regi: Jack King
Manus: Jack Hannah, Carl Barks
Animatörer: Ed Love m.fl.
Musik: Paul J. Smith

Kalle Anka som timmerhuggare (Timber, 1941)

Kalle går på luffen och gör ett klumpigt försök att stjäla mat hos Svarte Petter. Tagen på bar gärning måste Kalle arbeta av skulden i skogen. Han visar sig vara tämligen oduglig som timmerhuggare och orsakar flera olyckor där Petter råkar illa ut. Till slut blir det en vild dressinjakt där den uppretade Petter förföljer Kalle i hög fart.

Regi: Jack King
Manus: Carl Barks, Jack Hannah
Animatörer: Ed Love m.fl.

Kalle Anka i hönshuset (Golden Eggs, 1941)

Tuppen i hönshuset håller ett vakande öga på sina hönor och vill inte låta Kalle hämta dagens äggproduktion. Så Kalle förklär sig till höna i syfte att lättare kunna ta sig förbi tuppen...

Regi: Wilfred Jackson
Manus: Carl Barks
Animatörer: Bernie Wolf m.fl.
Musik: Leigh Harline

Kalle Anka på tivoli (A Good Time for a Dime, 1941)

Kalle besöker en automathall på tivoli. Den första automaten han testar är ett s.k. mutoskop, en sorts filmapparat som visar ”de sju slöjornas dans”. Tyvärr missar Kalle slutet av filmen. Även de andra automaterna (ett lyftkransspel och en flygsimulator) ger Kalle anledning att känna sig lurad.

Regi: Dick Lundy
Musik: Leigh Harline

Kalle Anka vill ha nattro (Early to Bed, 1941)

Det högljudda tickandet från en väckarklocka håller Kalle vaken halva natten. När Kalle äntligen lyckas få tyst på klockan väntar nya problem i form av en säng som envisas med att fälla ihop sig själv.

Regi: Jack King
Manus: Jack Hannah, Carl Barks
Animatörer: Ed Love m.fl.

Kalle Anka som moralens väktare (Truant Officer Donald, 1941)

Skolkvakten Kalle Anka arbetar hårt för att skicka knattarna tillbaka till skolan, men knattarna lyckas ideligen rymma. Gissa om Kalle skäms när han upptäcker att skolan är stängd för sommarlov!

Regi: Jack King
Manus: Jack Hannah, Carl Barks
Animatörer: Ed Love m.fl.

Kalle på bondgården (Old MacDonald Duck, 1941)

Kalle sjunger den kända låten ”Old MacDonald Had a Farm” samtidigt som han går runt på sin gård och utför diverse sysslor. Sen ska han mjölka kon Clementine, men då sätter en envis fluga käppar i hjulet.

Regi: Jack King
Manus: Jack Hannah, Carl Barks
Animatörer: Ed Love m.fl.

Kalle Ankas nya kamera (Donald’s Camera, 1941)

Kalle Anka ger sig ut i naturen för att fotografera fåglar och andra smådjur. Men det blir svårare än han hade räknat med, för en del djur vill helt enkelt inte vara med på bild. Till slut tappar Kalle humöret helt och byter kameran mot så många skjutvapen han kan bära.

Regi: Dick Lundy
Animatörer: Bob Carlson m.fl.

Kalle Anka gräddar våfflor (Chef Donald, 1941)

Kalle försöker baka våfflor enligt instruktioner i ett radioprogram. Av misstag råkar han röra ner gummiklister i smeten. Resultatet blir naturligtvis därefter...

Regi: Jack King
Regiassistent: Bob Newman
Manus: Jack Hannah, Carl Barks
Animatörer: Jim Armstrong, Walt Clinton, Paul Allen, Edward Love, Lee Morehouse, Judge Whitaker
Layout: Bill Herwig
Musik: Charles Wolcott

Påskägg

Det finns tre ”påskägg”, d.v.s. dolt extramaterial:

  1. Gå till menyn Bonus Material på disc 1. Tryck på nedåtpilen ett par gånger tills markören står på Kalles huvud. Tryck ENTER så får du se ett utdrag ur långfilmen Den fredliga draken där Robert Benchley träffar Clarence Nash och Florence Gill.
  2. Gå till menyn Bonus Material på disc 2. Tryck på nedåtpilen så att markören står på den vänstra (blå) Kalle Ankafiguren (”Kalles bättre jag”). Tryck ENTER så får du se ytterligare ett utdrag ur långfilmen Den fredliga draken där kameran för enbildstagning demonstreras.
  3. Gå till menyn Bonus Material på disc 2. Tryck på uppåtpilen ett par gånger tills markören står den högra (röda) Kalle Ankafiguren (”Kalles sämre jag”). Tryck ENTER så får du se propagandakortfilmen The Volunteer Worker.

Sånger

”Help Me Plant My Corn”
Musik: Leigh Harline
Text: Larry Morey

”Sailor’s Hornpipe”
Musik och text: Trad.

”Shave and a Haircut”
Musik och text: Trad.

”Blomstervisa” / ”Blumenlied”
Musik: Gustav Lange

”Pop Goes the Weasel”
Musik och text: Trad.

”Cielito Lindo”
Musik: Trad. / Carlo Fernandez
Text: Querino Mendoza y Cortez

”A Gay Caballero”
Musik och text: Frank Crumit

”Rock-A-Bye Baby”
Musik och text: Trad.

”In the Shade of the Old Apple Tree”
Musik: Harry Williams
Text: Egbert Van Alstyne

”Bean Porridge Hot”
Musik och text: Trad.

”While Strolling Through the Park”
Musik och text: Ed Haley

”Tennsoldaternas parad” / ”Parade der Zinnsoldaten”
Musik: Léon Jessel

”Polly Wolly Doodle”
Musik och text: Trad.

”A-Hunting We Will Go”
Musik och text: Trad.

”Here We Go Gathering Nuts in May”
Musik och text: Trad.

”By the Beautiful Sea”
Musik: Harry Carroll
Text: Harold R. Atteridge

”Under stjärnbaneret” / ”The Stars and Stripes Forever”
Musik och text: John Philip Sousa

”Hej-hå” / ”Heigh-Ho”
Musik: Frank Churchill
Text: Larry Morey

”Where Oh Where Has My Little Dog Gone”
Musik och text: Trad.

”Nu visslar vi ett slag” / ”Just Whistle While You Work”
Musik: Frank Churchill
Text: Larry Morey

”Good Night Ladies”
Musik och text: Trad.

”She’ll Be Coming ’round the Mountain”
Musik och text: Trad.

”Per Olssons bonnagård” / ”Old MacDonald Had a Farm”
Musik och text: Trad.

”Oh My Darling Clementine”
Musik och text: Percy Montrose eller Barker Bradford

”Turkey in the Straw”
Musik och text: Trad.?

”Patty Cake”
Musik och text: Trad.?

”Trådar har jag inga kvar” / ”I’ve Got No Strings”
Musik: Leigh Harline
Text: Ned Washington

Svensk produktion

DVDn innehåller endast svensk text, ej svenskt tal. Jag har ingen uppgift på vem som har gjort översättningen.

Videofakta

2004 års DVD-utgåva
Produktionsår: 2004
Angiven speltid: 4 timmar 50 minuter
Språk i Dolby Digital 2.0: Engelska
Text: Svenska, danska, norska, finska, engelska, isländska samt engelska för personer med nedsatt hörsel
Åldersgräns: Barntillåten
Bildformat: 4:3 – 1,33:1
Antal skivor: 2
Regionskod: 2
Distribution: Buena Vista Home Entertainment

Extramaterial:

  • Publicity and Memorabilia Gallery
  • Story and Background Art Gallery
  • The Man Behind the Duck: Clarence ”Ducky” Nash

Premiärdatum

Urpremiär på DVD i USA och Canada (region 1) den 18 maj 2004
Första svenska DVD-utgåvan den 2 juni 2004
På DVD i samlingsbox tillsammans med tre andra Walt Disney Treasures den 7 november 2007
Disc 1 kunde köpas som bilaga till Aftonbladet den 21–22 mars 2009
Disc 2 kunde köpas som bilaga till Aftonbladet den 28–29 mars 2009
På DVD i samlingsbox tillsammans med volym 2 och volym 3 av The Chronological Donald den 18 november 2009

Övrigt

Den kloka lilla hönan finns som serie i Kalle Anka & C:o nr 5B/1953. Det finns även en annan, längre version i boken Mitt liv i ett äggskal/Mitt liv som anka (1988) med repris i Kalle Anka & C:o nr 23-24/1994.

Kalle Anka blir scout nominerades till en Oscar i kategorin bästa tecknade kortfilm, dock utan att vinna.

Kalle Anka som moralens väktare nominerades till en Oscar i kategorin bästa tecknade kortfilm, dock utan att vinna.

Inga svenska kortfilmstitlar anges på DVD-omslaget eller inne i filmerna. Därför är de svenska titlarna på den här sidan lånade från andra utgåvor på bio och/eller video. Många av kortfilmerna har genom åren haft flera olika svenska namn. Alternativa titlar kan man hitta på kortfilmssidan.

Bilder

Den kloka lilla hönan
Den kloka lilla hönan är numera mest känd för att det var i den filmen som Kalle Anka gjorde sin debut. © Disney
Moderna uppfinningar
Ett stående skämt i Moderna uppfinningar är robotbetjänten som envisas med att ta hand om Kalles hatt. Men Kalle trollar hela tiden fram nya huvudbonader. För delar av manuset står ingen mindre än Carl Barks. © Disney

Källor

Disney, The Chronological Donald (DVD-film), Buena Vista Home Entertainment, Stockholm 2004
Walt Disney Studios Home Entertainment, Stockholm 2009
Disneys Julafton, Egmont Serieförlaget AB, Malmö 2000
Statens ljud- och bildarkiv (numera Avdelningen för audiovisuella medier inom Kungliga Biblioteket, http://www.kb.se/)
Animation World Magazine, Issue 2.1, April 1997
I.N.D.U.C.K.S., http://inducks.org/
The Encyclopedia of Disney Animated Shorts, http://www.disneyshorts.org/
The Internet Movie Database, http://www.imdb.com/


Texten på denna sida © 2005, 2007, 2009 Anders M Olsson, [email protected]. Bilder från The Chronological Donald © Disney. Sidan senast uppdaterad den 18 oktober 2009.

Designed and produced by Tonakai Studio