In English

Walt Disney Treasures:
Mickey Mouse in Living Colour Volume Two

Walt Disney Treasures: Mickey Mouse in Living Color Volume Two (2004)
DVD-omslag (2005)
DVD-omslag från 2005. Den här samlingen har inte getts ut på VHS. © Disney

I denna den andra och avslutande delen av Mickey Mouse in Living Colour får vi se alla Musse Piggs klassiska kortfilmer från åren 1939 t.o.m. 1995. Som vanligt är det den kände filmkritikern och experten på disneyfilmer Leonard Maltin som presenterar programmet.

Avsnitt på disc 1

Pluto på hundutställning (Society Dog Show, 1939)

Musse Pigg ställer ut Pluto på en förnäm hundutställning. Pluto gör sig ovän med domaren, så både Musse och Pluto blir utkastade. Men så börjar det brinna, och Pluto lyckas med livet som insats rädda hundflickan Fifi som blivit instängd i den brinnande lokalen.

Regi: Bill Roberts
Animatörer: Shamus Culhane, Al Eugster, John Lounsbery
Musik: Oliver Wallace

Pluto på jaktstigen (The Pointer, 1939)

Musse och Pluto är ute och jagar i skogen. Pluto är inte till stor hjälp som spårhund, för han avviker hela tiden från sitt uppdrag. Så småningom får Pluto trots allt korn på en flock vaktlar, men samtidigt har en björn fått korn på Musse. Musse och Pluto tvingas fly hals över huvud. Det blir varken björnstek eller vaktel till middag, men en burk bönor är ju också gott!

Regi: Clyde Geronimi
Animatörer: Shamus Culhane, Lynn Karp, Fred Moore, Frank Thomas, Ollie Johnston, John Lounsbery

Musse Pigg har ångan uppe (Tugboat Mickey, 1940)

Musse är kapten på en bogserbåt med Kalle och Långben som besättning. På radion hör de tre vännerna ett nödrop från ett sjunkande fartyg, så de får brått att ge sig ut på en räddningsexpedition. Under däck kämpar Långben och Kalle för att få igång den trilskande ångmaskinen. Ångtrycket blir till slut så högt att bogserbåten sprängs i bitar och sjunker. Då visar det sig att ”nödropet” i själva verket bara var radioteater!

Regi: Clyde Geronimi
Animatörer: Ed Love m.fl.

Plutos drömhus (Pluto’s Dream House, 1940)

När Musse gräver grunden till Plutos nya koja hittar han en gammal oljelampa med inneboende önskeande. Musses första önskan blir att anden ska bygga färdigt Plutos koja. Sen behöver Pluto ett bad. I villervallan går Musses radio sönder så att den byter program av sig själv. Anden tolkar radiorösterna som instruktioner för hur han ska bada Pluto. Pluto får utstå en märklig behandling - innan han vaknar och upptäcker att allt bara var en mardröm!

Regi: Clyde Geronimi
Musik: Leigh Harline

Musse Piggs resa (Mr. Mouse Takes a Trip, 1940)

Musse Pigg ska åka tåg, och han har Pluto med sig. Dessvärre är hundar inte tillåtna på tåget, en regel som konduktören Svarte Petter håller hårt på. Så Musse gömmer Pluto i sin resväska. När Svarte Petter avslöjar honom tar Musse till olika knep för att få stanna kvar på tåget.

Regi: Clyde Geronimi
Animatörer: Ed Love m.fl.
Musik: Leigh Harline, Oliver Wallace

Lilla virvelvind (The Little Whirlwind, 1941)

Musse erbjuder sig att kratta löv utanför Mimmis hus, men hans arbete störs av en liten tromb. När Musse så småningom lyckas jaga bort den lilla virvelvinden kallar den på sin mamma, en stor tornado som ödelägger allt i sin väg.

Regi: Riley Thompson
Animatörer: Ward Kimball m.fl.

Det glada nittitalet (The Nifty Nineties, 1941)

Musse och Mimmi är förflyttade till tiden strax före förra sekelskiftet. Musse bjuder Mimmi på varieté. Där får de först se en tragisk historia berättad i ljusbilder. Sen underhåller de två skälmarna Fred och Ward med dans och spex. När föreställningen är slut kör Musse och Mimmi en biltur på landet.

Regi: Riley Thompson
Animatörer: Ward Kimball m.fl.

De föräldralösas kväll (Orphans’ Benefit, 1941)

Musse, Kalle och flera andra disneyfigurer uppträder för en teaterpublik av föräldralösa musungar (eller kanske snarare busungar). Den publiken är sannerligen inte lättroad!

Filmen är unik så tillvida att Disney gjorde den två gånger. Första gången (1934) gjordes den i svartvitt. Andra gången (1941) gjorde man om samma film i färg. Ljudspåret behölls, men man passade på att modernisera utseendet på de tecknade figurerna.

Regi: Riley Thompson
Animatörer: Ed Love m.fl.

Musse Piggs födelsedagsfest (Mickey’s Birthday Party, 1942)

Musse Pigg fyller år, och hans vänner har ställt till med en stor överraskningsfest hemma hos Mimmi. Medan Musse och gästerna roar sig med musik och dans gör Långben flera misslyckade försök att baka en tårta.

Regi: Riley Thompson
Animatörer: Ward Kimball m.fl.

Kalle Anka som batterist (Symphony Hour, 1942)

Musse Pigg och hans orkester gör en lyckad provspelning till radioprogrammet ”Symfonitimmen”. Men innan den riktiga konserten ska börja råkar Långben ut för en hissolycka som deformerar alla instrumenten. Musse och hans vänner genomför trots allt konserten på de skadade instrumenten, och föreställningen blir en oväntad skrattsuccé!

Regi: Riley Thompson
Animatörer: Ed Love m.fl.

Musse Pigg på galej (Mickey’s Delayed Date, 1947)

Musse har alldeles glömt bort att han ska gå på dans med Mimmi. När Mimmi ringer sitter han och sover i en fåtölj. Musse får brått att göra sig i ordning. På vägen till festen råkar han ut för allehanda olyckor som trasar sönder hans kostym. Som tur är visar sig festen vara en maskeradbal, så den sönderrivna kostymen passar perfekt som maskeraddräkt!

Regi: Charles Nichols
Animatörer: Jerry Hathcock, George Kreisl, George Nicholas, Jack Boyd
Manus: Art Scott
Musik: Oliver Wallace
Layout: Karl Karpé
Bakgrunder: Art Landy

Musse i Australien (Mickey Down Under, 1948)

Pluto irriteras av en oberäknelig bumerang och Musse blir ovän med en argsint struts.

Regi: Charles Nichols
Animatörer: Marvin Woodward, George Kreisl, Gerry Hathcock, Sandy Strother
Manus: MacDonald MacPherson, Jack Huber
Musik: Oliver Wallace
Layout: Karl Karpé
Bakgrunder: Art Landy

Musse och sälungen (Mickey and the Seal, 1948)

När Musse matar sälarna på zoo gömmer sig en sälunge i Musses korg. Sälungen följer med honom hem och ställer till mycken oreda, inte minst när Musse ska ta sig ett avkopplande bad. Pluto är hela tiden mycket misstänksam mot den objudne gästen.

Regi: Charles Nichols
Animatörer: Phil Duncan, Hugh Fraser, George Nicholas, Dan MacManus
Manus: Nick George, Milt Schaffer
Musik: Oliver Wallace
Layout: Karl Karpé
Bakgrunder: Ralph Hulett

Pluto i paradiset (Plutopia, 1951)

Musse och Pluto semestrar i en stugby med mycket bestämda ordningsregler för hundar. På natten måste Pluto stå kopplad utanför dörren, och då passar katten Milton på att trakassera den försvarslöse Pluto. Men när Pluto har somnat drömmer han om ett hundparadis där rollerna är ombytta.

Regi: Charles Nichols
Animatörer: Norm Ferguson, George Nicholas, Fred Moore, Les Clark
Specialeffekter: Dan MacManus
Manus: Ralph Wright, Al Bertino
Layout: Lance Nolley
Bakgrunder: Ray Huffine
Musik: Joseph S. Dubin

Pluto jagar tvättbjörn (R’Coon Dawg, 1951)

Det viktigaste när man ska jaga tvättbjörn är att ha en duglig spårhund, och Musse har ju Pluto! Men Plutos känsliga nos hjälper föga mot tvättbjörnens nästan övermänskliga list.

Regi: Charles Nichols
Animatörer: Norm Ferguson, Marvin Woodward, Fred Moore
Specialeffekter: Jack Boyd
Manus: Ralph Wright, Al Bertino
Layout: Lance Nolley
Bakgrunder: Art Riley
Musik: Paul Smith

Plutos födelsedagsfest (Pluto’s Party, 1952)

Pluto fyller år och alla traktens ungar är inbjudna till saftkalas. Pluto själv är förstås måttligt road av alla de fåniga lekarna. Han vill mycket hellre hugga in direkt på den smaskiga tårtan. Men innan någon vet ordet av är festen slut och tårtan uppäten. Pluto själv fick inte ens smaka. Fast Musse har säkert sparat den bästa biten till festföremålet...

Regi: Milt Schaffer
Animatörer: Charles Nichols, Fred Moore, Norm Ferguson, Marvin Woodward
Specialeffekter: Blaine Gibson
Manus: Bill Berg, Leo Salkin
Musik: Oliver Wallace
Layout: Lance Nolley
Bakgrunder: Thelma Witmer

Plutos julgran (Pluto’s Christmas Tree, 1952)

Den här kortfilmen måste vara välkänd för alla som har sett julaftonsprogrammet på tv. När Musse hämtar sin julgran följer två ”fripassagerare” med in i stugvärmen, nämligen jordekorrarna Piff och Puff. Plutos irritation känner inga gränser, och efter hans vilda jakt på ekorrarna återstår bara kaffeved av granen.

Regi: Jack Hannah
Animatörer: George Kreisl, Fred Moore, Bill Justice, Volus Jones
Specialeffekter: George Rowley
Manus: Bill Berg, Milt Schaffer
Layout: Yale Gracey
Bakgrunder: Thelma Witmer
Musik: Joseph S. Dubin

Musse Pigg på fisketur (The Simple Things, 1953)

En sommardag vid stranden blir inte fullt så avkopplande som Musse och Pluto hade tänkt. Lugnet störs först av en mussla och senare av en hungrig mås.

Regi: Charles Nichols
Animatörer: Marvin Woodward, Fred Moore, Norman Ferguson
Specialeffekter: Dan MacManus
Manus: Bill Berg
Layout: Lance Nolley
Bakgrunder: Ed Starr
Musik: Paul Smith

Trollkarlens lärling (The Sorcerer’s Apprentice, 1940)

Här har vi Musse Pigg i sin paradroll ur långfilmen Fantasia. Musses försök att med magi få en kvast att göra jobbet åt honom går överstyr. Se sidan om Fantasia för mer information.

Musse och bönstjälken (Mickey and the Beanstalk, 1947, 1963)

Lyckodalen är inte längre så lycklig, för jätten Ville har rövat bort folkets ögonsten, den sjungande harpan. Musse, Kalle och Långben lever i yttersta fattigdom, och deras enda ägodel är en mager ko. I desperation byter Musse kon mot en ask magiska bönor. På natten börjar bönorna gro, och en jättelik bönstjälk tar huset med sig upp bland molnen där jätten bor. Nu gäller det för Musse och hans vänner att befria den sjungande harpan...

Musse och bönstjälken bygger naturligtvis på den klassiska engelska folksagan ”Jack och bönstjälken”. Men här är det Musse Pigg som får spela rollen som Jack.

Det här avsnittet var ursprungligen en del av långfilmen Pank och fågelfri. De dubbla årtalen i rubriken anger att långfilmen hade premiär 1947, men den fristående kortfilmen sågs första gången på amerikansk tv den 17 november 1963.

Regi: Hamilton S. Luske
Manus: Joe Rinaldi, Bill Peet, Homer Brightman
Musik: George Bruns, Paul Smith, Oliver Wallace
Klipp: Anthony Gerard
Ljud: Robert O. Cook

Avsnitt på disc 2

Musse Piggs julafton (Mickey’s Christmas Carol, 1983)

Visad på bio under titeln Musse Piggs julsaga.

Bankiren Ebenezer Scrooge (farbror Joakim) är en snål enstöring som låter sin bokhållare Bob Cratchit (Musse Pigg) arbeta under slavlika förhållanden. På julnatten hemsöks Scrooge av ett antal spöken som får honom att omvärdera sitt förhållande till omgivningen.

Produced and directed by: Burny Mattinson
Story adapted by: Burny Mattinson, Tony L. Marino, Ed Gombert, Don Griffith, Alan Young, Alan Dinehart
Based on the book ”A Christmas Carol” by: Charles Dickens
Animators: Glen Kean, Mark Henn, Ed Gombert, Dale Baer, David Block, Randy Cartwright
Effects animators: Ted Kierscey, Jeff Howard, Mark Dindal, Jack Boyd
Animation consultant: Eric Larson
And the creative talents of: Richard Hoppe, Sylvia Mattinson, Barry Temple, Douglas Krohn, Dave Suding, Matthew O’Callaghan, John Lasseter, Susan I. Craig, Retta Davidson, Jay Jackson, Tom Ferriter, Terrey Hamada, Walt Stanchfield, Fujiko Miller, Jane Baer, Toby Shelton
Art direction: Don Griffith
Layout: Michael Peraza Jr., Sylvia Roemer, Gary M. Eggleston
Background: Jim Coleman, Brian Sebern, Kathleen Swain, Tia W. Kratter, Donald A. Towns
Production manager: Edward Hansen
Editors: James Melton, Armetta Jackson
Music editors: Jack Wadsworth, Dennis Ricotta
Assistant director: Timothy O’Donnell
Production assistant: Don Hahn
Music composed & conducted by: Irwin Kostal

Prinsen och tiggarpojken (The Prince and the Pauper, 1990)

Musse Pigg gör en dubbelroll i denna fria tolkning av Mark Twains välkända roman. Pluto förirrar sig in på kungens slott. Musse följer efter och träffar den något uttråkade unge prinsen som han blir god vän med. De två är lika som bär, så prinsen föreslår att de ska byta roller för en dag. Under tiden ligger kungen för döden, och Svarte Petter smider lömska planer på att ta över regeringsmakten...

Regi: George Scribner
Producent: Dan Rounds
Art director: Thom Enriquez
Chefsanimatörer: Andreas Deja, Dale L. Baer
Musik: Nicholas Pike
Klipp: H. Lee Peterson
Manus: Gerrit Graham, Samuel Graham, Chris Hubbell
Animatörer: Mark Henn, Tom Sito, Mark Kausler, Doug Frankel, Lennie K. Graves, Tim Allen, Jay Jackson, Tony Anselmo, Michael Gerard, Jessie Coslo, Michael Polvani, Wayne Carlisi, Doug Krohn, Dan Jeup, Ernesto Lopez, Phil Young, Brigitte Hartley, Mike Cedeno

Hjärna på rymmen (Runaway Brain, 1995)

Musse vill så gärna bjuda Mimmi på en lyxkryssning till Hawaii, men hur ska han få råd till det? Då ser han en tidningsannons om ett lättskött men välbetalt arbete. Det är den skumme Dr. Frankenollie som söker medhjälpare, eller snarare offer, till sina experiment. Resultatet blir att Musse byter hjärna med ett blodtörstigt monster.

Director: Chris Bailey
Story: Tim Hauser
Producer: Roger Tippe
Executive producer: Pam Coats
Associate producer: Allison Abbate
Music: John Debney
Editor: Nancy Frazen
Casting: Ruth Lambert
Art direction: Ian Gooding
Sound editor: Mark A. Mangini
Artistic co-ordinator: Dave Bossert
Music production supervisor: Tod Cooper
Score recordist: Susan McLean
Supervising ADR editor: Curt Schulkey

Påskägg

Det finns två ”påskägg”, d.v.s. dolt extramaterial:

  1. Gå till huvudmenyn på disc 1. Flytta markören till Musses käpp och tryck enter. Du får då se Walt Disney och Billy Bletcher spela in Musses respektive Svarte Petters röster till kortfilmen Musse Piggs resa.
  2. Gå till menyn ”Bonus Material” på disc 1. Flytta markören till den mellersta av de tre noterna i högerkanten och tryck enter. Då visas en propagandafilm från 1939 som Disney gjorde på uppdrag av Standard Oil.

Sånger

”While Strolling Through the Park”
Musik och text: Ed Haley

”Come Home Father”
Musik och text: Henry Clay Work

”Vilken härlig sommardag / In the Good Old Summertime”
Musik: George Evans
Text: Ren Shields

”Old Folks at Home” (”Way Down upon the Swanee River”)
Musik och text: Stephen Collins Foster

”A Hot Time in the Old Town Tonight”
Musik: Joe Hayden
Text: Theodore A. Metz

”Uvertyren till Lätta kavalleriet”
Musik: Franz von Suppé

”Deck the Halls”
Musik och text: Trad.

”The Simple Things”
Musik och text: (troligen) Paul J. Smith

”Åh, vilken härlig dag / My, What a Happy Day”
Text: Bill Walsh
Musik: Ray Noble
Sång: Anita Gordon

”Fläskpannkaka, hummer och pastej / Funiculi, Funicula”
Text: Arthur Quenzer

”Beanero”
Musik: Oliver Wallace

”Fi fej få fum / Fee Fi Fo Fum”
Text: Arthur Quenzer
Musik: Paul Smith
Sång: Billy Gilbert

”Lilla älsklingen min / My Favourite Dream”
Text: Bill Walsh
Musik: Ray Noble
Sång: Anita Gordon

”I’m Henry the VIII, I am”
Musik och text: Fred Murray, R.P. Weston

Svensk produktion

DVDn innehåller endast svensk text, ej svenskt tal. Jag har ingen uppgift på vem som har gjort översättningen.

Videofakta

Produktionsår: 2004.
Angiven speltid: 4 timmar 3 minuter.
Språk i Dolby Digital 2.0: Engelska.
Text: Svenska, danska, norska, finska, engelska, isländska samt engelska för personer med nedsatt hörsel.
Åldersgräns: Barntillåten.
Bildformat: 16:9 och 4:3.
Antal skivor: 2.
Regionskoder: 2, 4.
Distribution: Buena Vista Home Entertainment AB.

Extramaterial på DVD:

  • The Sorceror’s Apprentice
  • Deleted animation from The Sorceror’s Apprentice
  • Mickey and the Beanstalk
  • Mickey’s cartoon comeback
  • The voice behind the mouse
  • Mickey Mouse Club titles in color
  • Mickey meets the maestro
  • Mouse mania
  • Mickey cartoon physics from Plausible Impossible
  • Mickey on the camera stand from Tricks of Our Trade
  • The making of Mickey’s Christmas Carol
  • Publicity and memorabilia gallery
  • Story and background art gallery

Premiärdatum

Urpremiär på DVD i USA och Canada (region 1) den 18 maj 2004.
Svensk smygpremiär på DVD i vissa butiker den 9 november 2005. (Fullpris)
Officiellt svenskt releasedatum den 28 december 2005. (Kampanjpris)
På DVD i samlingsbox tillsammans med tre andra Walt Disney Treasures den 7 november 2007.
(Har inte getts ut på VHS.)

Övrigt

Pluto på jaktstigen nominerades till en Oscar i kategorin bästa tecknade kortfilm, dock utan att vinna. Filmen var den första med Musses moderniserade utseende, där han bl.a. hade fått pupiller i ögonen.

De två skälmarna som underhåller i Det glada nittitalet är i själva verket karikatyrer av animatörerna Ward Kimball och Fred Moore.

Musse Pigg på galej finns som serie i Kalle Anka & C:o nr 1, 1948.

Musse i Australien finns som serie i Kalle Anka & C:o nr 7, 1949.

Musse och sälungen nominerades till en Oscar i kategorin bästa tecknade kortfilm, dock utan att vinna. Berättelsen från filmen finns som serie i Kalle Anka & C:o nr 45, 1961.

Plutos julgran ingick i julaftonsprogrammet på svensk tv åren 1967 och 1968. Därefter gjordes några års uppehåll. 1984 togs den med igen, och sen dess har den funnits med varje år. Filmen finns som serie i boken Disneys Julafton (2000).

Berättelsen om Musse och bönstjälken har publicerats som serie i Kalle Anka & C:o nr 1b/1953 med repriser i Walt Disney’s Serier nr 7/1968 och i Walt Disney’s Klassiker nr 3/1976. Originalsagan Jack and the Beanstalk finns återgiven i antologin English Fairy Tales av Joseph Jacobs. Den kan läsas här (på engelska):
http://www.gutenberg.org/etext/7439

Musse Piggs julafton nominerades till en Oscar i kategorin bästa tecknade kortfilm, dock utan att vinna. Berättelsen från filmen finns som serie i Walt Disney’s julalbum 1986. Charles Dickens originalroman A Christmas Carol kan läsas här:
http://www.gutenberg.org/etext/46

Walt Disney har även spelat in Prinsen och tiggarpojken som tv-serie med levande skådespelare. Detta gjordes 1962. En tecknad serie baserad på tv-serien kan läsas i Walt Disney’s Serier nr 10/1964. Originalberättelsen The Prince and the Pauper kan läsas här (på engelska):
http://www.gutenberg.org/etext/1837

Hjärna på rymmen nominerades till en Oscar i kategorin bästa tecknade kortfilm, dock utan att vinna. Namnet Dr. Frankenollie är en hyllning till ”Frank and Ollie”, d.v.s. Frank Thomas och Ollie Johnston, två av disneystudions bästa och mest respekterade animatörer.

Inga svenska kortfilmstitlar anges på DVD-omslaget eller inne i filmerna. Därför är de svenska titlarna på den här sidan lånade från andra utgåvor på bio och/eller video. Många av kortfilmerna har genom åren haft flera olika svenska namn. Alternativa titlar kan man hitta på kortfilmssidan.

Bilder

Pluto på hundutställning
Domaren på hundutställningen gör en grundlig undersökning av Pluto. © Disney
Musse Piggs resa
Musse Pigg ska ut och åka tåg, men vad han ännu inte vet är att hundar är förbjudna ombord på tåget. © Disney
Musse Piggs julafton
Spöket Jacob Marley (Långben) försöker övertala Scrooge (Joakim) att börja föra ett bättre liv. © Disney

Källor

Buena Vista Home Entertainment AB, Stockholm 2005, 2007
Disney, Mickey Mouse in Living Color Volume Two (Australiensisk DVD-film), Buena Vista Home Entertainment, South Yarra, Australien 2004
Disneys Julafton, Egmont Serieförlaget AB, Malmö 2000
Disney, Kalle Anka & C:o, Den kompletta årgången 1948, Egmont Serieförlaget AB Malmö 1998
Disney, Kalle Anka & C:o, Den kompletta årgången 1949 del 2, Egmont Serieförlaget AB Malmö 1999
Disney, Kalle Anka & C:o, Den kompletta årgången 1953 del 1, Egmont Serieförlaget AB Malmö 2002
Disney, Kalle Anka & C:o, Den kompletta årgången 1961 del 6, Egmont Kärnan AB Malmö 2006
I.N.D.U.C.K.S., http://inducks.org/
The Encyclopedia of Disney Animated Shorts, http://www.disneyshorts.org/
The Internet Movie Database, http://www.imdb.com/


Texten på denna sida © 2005, 2007 Anders M Olsson, [email protected]. Bilder från Mickey Mouse in Living Colour Volume Two © Disney. Sidan senast uppdaterad den 14 oktober 2007.

Designed and produced by Tonakai Studio