
Railroad Corporation 2
Railroad Corporation 2 är ett nytt spel som precis har släppts i early access. Det är utvecklat av Corbie Games och publicerat av Iceberg Interactive.
Spelet är en blandning av järnvägsbyggande och industrilogistik där järnvägen du bygger är ryggraden i hela verksamheten – utan järnväg, ingen industriell utveckling eftersom grunden är att flytta varor som spannmål, kol, post och passagerare från punkt A till punkt B.
Detta görs naturligtvis genom att anlägga en järnväg. I kampanjläget börjar du med företagets huvudkontor och en VD. Beroende på vem du väljer som VD kommer de med olika bonusar och nackdelar i form av något billigare järnvägsbygge, något högre råvaruinköpskostnader och liknande.
Spårläggningen utgår från en järnvägsstation och fungerar mycket bra. Det är ganska lätt att dra ut en spårlängd och du får dessutom också en indikeration på den potentiella maxhastigheten för bansträckningen. Det är möjligt att bygga broar – i tre varianter – samt tunnlar och skärningar, och vill man bygga dubbelspår är det enkelt att lägga ett andra spår parallellt med det första genom att hålla in alt-tangenten medan man lägger ut det. När du har lyckats planera en bra rutt för banan accepterar du byggnationen och kostnaden dras av. Det är med andra ord lätt att planera och experimentera med banläggningen innan den fastställs.
För att köra ett tåg måste loket köpas, men vagnarna dyker upp automatiskt vid behov. Du har full kontroll över hur mycket som ska lastas och lossas på de separata stationerna, något som kan vara lite knepigt i början eftersom inte allt är tydligt förklarat.
Den allra första märkbara skillnaden är att till skillnad från alla andra järnvägstransportspel jag har spelat, måste du i det här faktiskt köpa den vara du vill transportera. Vilket kan upplevas som något udda. Men jag antar att det kan finnas ett spelmekaniskt skäl.
Därefter följer det mer vanliga förloppet att transportera den efterfrågade varan till rätt ställen för att få världen att gå framåt. De redan befintliga fabrikerna i städerna behöver olika råvaror för att kunna producera sina egna varor, städerna växer om de får bra passagerarservice, och så vidare.

Men varför nöja sig med att driva en järnväg? Som modern industriman kan du också börja investera i och etablera olika industrier som tegelbruk, lager, timmerbruk och liknande. Detta skapar efterfrågan på produkter som måste transporteras på järnväg.
Till din hjälp har du fyra interna företagsavdelningar – forskning, ekonomi, geologi och lobbyverksamhet. Forskningsavdelningen använder forskare för att låsa upp nya lokomotiv och teknik, medan ekonomiavdelningen kan bemannas med personer som ger ekonomiska bonusar för specifika varor. Geologiska avdelningen är till hjälp när du försöker upptäcka nya råvaror på kartan.
Lobbyavdelningen är till för att interagera med de olika städerna du betjänar. Genom den kan du påverka städerna i olika riktningar som kommer att hjälpa ditt företag direkt eller indirekt. Bland annat kan städer tillhandahålla industriella och sociala tomter där du kan bygga byggnader som fabriker, lager eller till och med kyrkor (som ger en tillväxtbonus för staden).
Byggandet av fabriker under ditt direkta ägande är fördelaktigt för att bättre kunna utnyttja de varor som finns i närheten, medan byggandet av lager ökar logistikmöjligheterna eftersom de gör att du kan frakta en vara från en källa till en destination utan att behöva använda samma tåg under hela resan. Ett tåg kan ta det till lagret, där godset kommer att vara i tillfällig förvaring tills det hämtas av ett annat tåg för vidare transport.
Detta är också mycket användbart eftersom allt i det här spelet har en lastgräns. Ett tåg kan bara dra så mycket vikt, och en stad och dess olika fabriker behöver bara en viss mängd saker. Det är också viktigt att komma ihåg att fabrikerna också behöver bli av med sina producerade varor – det verkar inte finnas någon lokal försäljning av dem, utan allt måste transporteras till någon annan destination med tåg.

Som med de flesta early access-spel, bör man se ett köp av spelet nu delvis som en investering för framtiden. När det gäller Railroad Corporation 2 visar deras nuvarande utvecklingsplan planen för det kommande året, fram till slutet av 2025. Och – det måste sägas – det framgår att spelet fortfarande är i ett tidigt skede av sin utveckling.
Ur spelstabilitetssynpunkt är spelet redan ganska välfungerande och fullt spelbart, även om för närvarande sandlådespelsalternativet förmodligen är det mest underhållande. Det som saknas är fler valmöjligheter och lite polering.
Som det är nu är världen i en konstant vinter, även om årets månader tickar på. Det här känns som ett lite udda designval att börja med, i synnerhet i ett spel där man transporterar bland annat spannmål. En grön biom finns i framtidsplanen även om det är något oklart om det kommer att vara ett separat spelbiomval vid start eller – förhoppningsvis – en sommar/vintercykel.
För närvarande finns det heller inga AI-konkurrenter i spelet så den enda riktiga utmaningen just nu tillhandahålls av de fyra kampanjkapitlen. Det finns dock redan ett flerspelaralternativ för de som vill ha lite mänsklig konkurrens eller samarbete.
Den uppenbara guldstandarden för järnvägsbyggarspel för oss som varit med ett tag är naturligtvis Sid Meiers Railroad Tycoon-serie. Så hur står sig Railroad Corporation 2 i den jämförelsen?
Svaret blir: ganska bra. Det känns som att det en dag kan komma att erbjuda en hel del av det som gjorde dessa spel så attraktiva och beroendeframkallande. Känslan att driva ett järnvägsbolag finns där, liksom resurs- och råvaruhanteringen. Banläggningen är tillräckligt smidig även om vissa aspekter av den, såsom höjdpositioneringen, skulle kunna vara ännu mer detaljerad.
Det som jag saknar mest är skalan på kartan. Kartorna här är så mycket mindre och fantasiprodukter, till skillnad från Railroad Tycoons möjlighet att lägga spår över större delen av USA eller Europa. Denna ovilja att använda verklig geografi är dock något som Railroad Corporation 2 delar med de flesta andra moderna utmanare, och vem vet, kanske framtida utveckling kan göra det möjligt för mer realistisk geografi på ett eller annat sätt.
Faktum är att med tanke på att det fortfarande är ett spel i mycket tidig early access, så känns Railroad Corporation 2 lovande. Jag tror inte att vi verkligen ska förvänta oss att det någonsin kommer att bli exakt den moderna efterföljaren som jag drömmer om till den berömda genresättaren, men det har en god möjlighet att bli ett ganska trevligt och avkopplande järnvägsbyggarspel.